Den 8 februari är i Sverige utnämnd till ägghalvans dag.
Därför tänkte vi idag dela med oss av bra dekorationer/smaksättningar av ägghalvor, oavsett om du ska bjuda på dem eller äter det själv.
Men först – Vad gör ägget till en så bra följeslagare i matlagningen?
Den är otroligt näringsrik det enda som i princip saknas helt i ägget av vitaminer, aminosyror och mineraler är C-vitaminet. Allt annat essentiellt får du någon liten dos av när du äter ett ägg.
När vi halverar ett hårdkokt ägg blir det dekorativt och ger möjlighet till kreativitet. För att få till ett bra ägg att dela och dekorera brukar vi i det Schönska hemmet koka ägget i ca 10 minuter.
Vi lägger alltid ägget i kokande vatten och tar tiden efter det. Detta fungerar överallt. Om du lägger i ägget i kallt vatten som du kokar upp med ägget i så får du osäkerhet i koktid baserat på hur effektiv just den spisen du jobbar med är.
Ett hårdkokt ägg kan man dekorera på andra sätt än om det har lös gula, men vissa har svårt för den hårda gulan och då kan det vara vettigt att koka det lite kortare tid för en lös eller krämig gula.
Olika sätt att lägga upp och äta:
Dekorera med
Använd majonäs med något av : Räkor, löjrom, laxrom, vanlig rom, rödlök, dill
Tillsammans med
Ät tex ägghalvorna tillsammans med stekt sparris, några sillbitar (tex skärgårdssill), majonäs & rökt lax
Fyll ägget med
Gör en röra med äggulan att fylla ägget med. Tex. mosar du med gräslök, forell/lax/löjrom och lite majonnäs.
Som del av en större måltid
Gör en matig sallad på blandade gröna salladsblad, avokado, sparris, tonfisk (i vatten eller färsk halstrad) med en god majonnäs smaksatt med risvinäger, sesamolja och rostade sesamfrön