Ägghalvans dag

Den 8 februari är i Sverige utnämnd till ägghalvans dag.

Därför tänkte vi idag dela med oss av bra dekorationer/smaksättningar av ägghalvor, oavsett om du ska bjuda på dem eller äter det själv.

Men först – Vad gör ägget till en så bra följeslagare i matlagningen?

Den är otroligt näringsrik det enda som i princip saknas helt i ägget av vitaminer, aminosyror och mineraler är C-vitaminet. Allt annat essentiellt får du någon liten dos av när du äter ett ägg.

När vi halverar ett hårdkokt ägg blir det dekorativt och ger möjlighet till kreativitet. För att få till ett bra ägg att dela och dekorera brukar vi i det Schönska hemmet koka ägget i ca 10 minuter.

  • Hårdkokt : 10 Minuter
  • Krämig gula : ca. 7 minuter

Vi lägger alltid ägget i kokande vatten och tar tiden efter det. Detta fungerar överallt. Om du lägger i ägget i kallt vatten som du kokar upp med ägget i så får du osäkerhet i koktid baserat på hur effektiv just den spisen du jobbar med är.

Ett hårdkokt ägg kan man dekorera på andra sätt än om det har lös gula, men vissa har svårt för den hårda gulan och då kan det vara vettigt att koka det lite kortare tid för en lös eller krämig gula.

Olika sätt att lägga upp och äta:

Dekorera med

Använd majonäs med något av : Räkor, löjrom, laxrom, vanlig rom, rödlök, dill

 

Tillsammans med

Ät tex ägghalvorna tillsammans med stekt sparris, några sillbitar (tex skärgårdssill), majonäs & rökt lax

Fyll ägget med

Gör en röra med äggulan att fylla ägget med. Tex. mosar du med gräslök, forell/lax/löjrom och lite majonnäs. 

Som del av en större måltid

Gör en matig sallad på blandade gröna salladsblad, avokado, sparris, tonfisk (i vatten eller färsk halstrad) med en god majonnäs smaksatt med risvinäger, sesamolja och rostade sesamfrön  

close

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Shopping Cart