hello

Är dagens mat verkligen vad vi är byggda att äta ?

Då jag, för att bli av med min IBS, ställde om kosten tvärt emot livsmedelsverkets rekommendationer, fick jag en ny livskvalitet.  Jag började lyssna på min kropp och har med detta fått en grundläggande förståelse för vad den behöver för att fungera optimalt.  Jag vet idag att min kropp inte tål stärkelse – som i grunden är glukosmolekyler som är löst bundna i långa kedjor och snabbt blir till socker i kroppen. Äter jag detta får jag problem som jag tror många andra också kan nicka igenkännande till – uppblåst, gasig, hjärndimma, dåligt humör och sug efter sött.

Ohälsan ökar överallt och maten vi äter är helt klart en bidragande orsak till detta. Dessutom så är majoriteten av oss sönderstressade på grund av livet vi lever med alla dess krav. Vi ska hinna med både att vara den perfekta maken/makan, föräldern, kollegan, vännen. Vi ska vara snygga och vältränade, ha stylade hem och därtill vara duktiga på allt vi gör – OCH vi visar upp denna till synas perfekta ytan på sociala medier och bidrar därmed alla till de negativa spiralen.

När vi går in i våra mataffärer är majoriteten av varorna på hyllorna och i frysdiskarna låtsasmat med låånga innehållsförteckningar. Jag har hört säga att ca 80% av alla varor i mataffären har tillsatt socker, och den siffra tror jag faktiskt är låg – Där tänker jag inte bara på det vi förknippar med socker d.v.s det vita sockret. Sockret kommer dold med manga andra namn i innehållsförteckningarna som t.ex sackaros, fruktsocker, laktos, glukos, dextros, honung, potatismjöl, potatisstärkelse, majsstärkelse, äppelmos, agave sirap, fruktossirap, High Fructose Corn Syrup (HFCS) bland många andra.

Den nya generationen som växer upp nu är den första generationen som, om vi inte förändrar något, har en förväntat livstid som är kortare än deras föräldrar. Fundera lite över den….

Låt oss ta ett steg bakåt och reflektera lite över hur länga samhället och levnadsvillkoren egentligen har set ut som det gör idag ! Om man ser det i perspektiv mot hur länge vi har funnits till som Homo Sapiens Sapiens med våran unika uppsättning gener, så är det väldigt kort tid.

Om vi säger att de 270 000 år människan funnits till komprimeras till 1 (ett) år, då införde vi lantbruk på våra breddgrader (2000 år före vår tideräkning) den 28 december. Socker blev stapelvara kl 23.00 den 31 december och nutidens fettskrämda och kolhydratrika kostråd infördes kl 23.38 den 31 december

Dvs om vi som art har levd i ett år – så levde vi under de första 362 dagar som jägar/samlare och började först förändra vår kost markant 3 dagar innan årets slut. Inget under att vi inte hänger med.

vad-ar-vi-byggd-for-att-ata

Med ett sådant perspektiv är det tydligt att dagens kostråd med dagens ökande övervikt och ohälsa inte bevisar sin lämplighet och att vi måste tillbaka till att äta RIKTIG näringsrik MAT med kolhydratrestriktion. Våra kroppar är ganska enkelt inte byggda för de kolhydrater och mängder som vi äter idag.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg