Här om kvällen hade jag en bit broccoli som behövde tas om hand och testade då på att göra en pesto av den.
Lovar att det inte var sista gången !!! Vi hade 4 barn och ungdomer som alla åt av den och tyckte att det var ett gott tillbehör till middagen (vi åt köttbullar).
Jag kan även tänka mig att den är ett bra alternativ till grönsaksdipp till fredagsmyset.
Hur gjorde jag då – jo jag tog
- 1 broccolihuvud (ca 250g)
- 1 handfull basilika
- saften från en halv citron
- 1 vitlöksklyfta
- 30 g pinjenötter
- 1 dl riven parmesan (Skippa den om du undviker mejeri och ta i 2 msk bra olivolja i stället)
evt lite kallpressad olivolja.
Först delade jag broccolin i mindre delar (inkl stjälken) och sedan kokade jag den mjuk i saltat vatten (känn med sticka när den är mjuk9. Det behöver koka olika beroende på storleken på bitarna och jag tog inte tid – antar det var runt 10 min.
Skölj broccolin i kallt vatten så den blir kall/ljummen och mixa tillsammans med resten av ingredienserna till önskad konsistens.
Rör eventuellt i den kallpressade olivoljan om du tycker det blir för tjockt.
Servera och ät.