hello

Är det bara jag ?

….som blir förbannad när jag läser tidningen och lyssnar på nyheterna. Har sagt tidigare att jag ska sluta med det, och nu får det bli så….sitter bara och kokar inombords och pyser ut genom örar, mun och näsa…

Så vad gäller det då denna gången ??

Du bör INTE prova att äta glutenfritt utan att först ha testat dig positiv för celiaki. Uteslutande av gluten är bara hälsosamt för de med sjukdomen.

På vilket sätt är det O-hälsosamt att inte äta gluten ?? framgår ej….

Vad är det som är så hälsosamt med gluten att vi MÅSTE äta det om inte vi bevisat blir sjuka av det ?? Inget jag vet

Och detta är både början och slutklämmen på en artikel i SVD’s bilaga Folkhälsa.nu (tematidning från mediaplanet med betald innehåll). Artikelns header lät så bra – en folksjukdom där maten är enda medicinen – men där tog det bra också slut.

En glutenfri kost är bara nyttigare för den som har celiaki – inte för andra

Inte en enda gång säger den något om vad som skulle vara skadligt eller onyttigt med glutenfri kost – bara lösryckta påståenden om att så är fallet.

Man häpnar

Vi skulle alla må bra av glutenfri kost – speciellt den gluten som finns i vetet idag då denna är fullkomligt artsfrämmande för oss och bara har funnits i våran kost i mindre än 100 år. Dagens vete har inget att göra med det emmervete som människan har ätit i ca 10000 år. Det i sig en väldigt kort period om man tänker på att vi som Homo Sapiens har funnits till i drygt en kvarts miljon år.

Dagens vete är något helt annat än emmervetet och det förstår du direkt när du hör/läser att emmervetet rent genetisk är uppbyggd av 14 kromosomer och det moderna vetet av 42.

Ursprungsvetet (emmervete)  är enkornsvete med lång böjligt stå och en liten kromosomuppsättning på 14 kromosomer.

Dagens vete (Triticum Aestivum) är ett dvärgvete med 42 kromosomer (och idag ytterligare förädlat) med ett kort starkt strå och tungt ax med 10 gångar så stor avkastning och mycket bättre bakegenskaper än emmervetet.

Ju fler kromosomer desto större varians i proteiner som byggas, och gluten är ett samlingsnamn för en viss sort veteproteiner.

Betänk då att all mat är information och att kroppen avkodar denna information baserad på det kroppen känner till och förstår. Alla dessa nya glutenproteiner vi bara ätit i mindre än 100 år är alltså ny information som vi inte lärt oss avkoda. Däremot så tolkar kroppen det utifrån den kunskap kroppen har och det är där problemen uppstår – för alla dessa nya glutenproteiner är inte samma sak som tidigare.

Om det då hade varit så att alla proteiner hade brutits ner till fullo i magsäck och tarm och tagits upp i kroppen som rena aminosyror så hade problemet inte varit lika stort, men glutenet bär med sig något som skapar ytterligare problem.

Gluten bidrar i sig till att skapa det man kallar genomsläpplig tarm! En genomsläpplig tarm släpper igenom större molekyler än de minsta beståndsdelarna, som i glutenproteinets tillfälle är aminosyror. Dessa större bitar kallas peptider och är mindre sammansatta kedjar av aminosyror (1 – 50 aminosyror).

Om tarmen då släpper in peptidkedjor i kroppen (som till dels även är kroppsfrämmande) så är det inte konstigt att vi har så stor ökning av autoimmuna sjukdomar. Med genomsläpplig tarm överaktiverar vi vårt immunförsvar, alla dessa kroppsfrämmande strukturer inne i kroppen ska ju motas bort och det sker via immunförsvaret…

Sedan har vi 2 extra jobbiga peptider från det moderna gluten – gliadorfin och glutenexorfin. Dessa två är opioider och när det väl har passerat tarmen så sätter de sig i vårt belöningscentrum och ger oss en kick och/eller extra välmående.

Då blir det också lättare att förstå varför vi har så svårt att lägga bort pastan, brödet och bullorna…Vi vill ju ha belöningen – som  vi bara får med genomsläpplig tarm. Annars skulle vi aldrig få i oss dessa strukturer, då vi inte bygger dem själv.

Så även fast du inte har konstaterat celiaki så skulle vi alla må bättre av att skippa gluten.

I spannmål finns det inga nyttigheter du inte kan få i dig på annat sätt – och det är fullt accepterat genom forskning att gluten i sig stör näringsupptaget, så vi tillgodogör oss sämre av alla näringsämnen vi får i oss när vi tillsammans med det får i oss gluten.

Fundera då på – varför stör gluten näringsupptaget ren allmänt? Kan det vara för att det stör våran tarmfunktion även utan konstaterat celiaki ??

Näring får du inte från allt det du stoppar i munnen – näring får du från det som tas upp av tarmen….

AAh – det är därför vi inte ska börja äta glutenfritt utan konsultation hos läkare – vi måste i så fall ändra kosten allmänt då – för vi behöver inte äta lika mycket …Där var jag ironisk….

Nå – tillbaka till SVD bilagan som handlade om astma och allergi. I hela denna bilagan sades det ingenting om hur kosten kan påverka, och i vissa situationer även vara en grundläggande orsak. Enda direkta kopplingen var vid celiaki.

Och lösningen är enligt bilagan alltid medicinsk.

här ska du få ett alldeles gratis tips till hur du kan jobba med din allergi – såklart som komplement till din medicinering. Om det funkar – så kanske du kan minska på medicinen på sikt eller kanske rent av bli symptomfri….

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg