Baconlindat kalkonbröst och broccolimos a’la Helene

posted in: Broccoli, Candida, Middag, Recept | 0

Efter resan till Spanien med kursen Lär dig leva Sockerfri har jag kommit hem med massor ny matinspiration baserat på den fantastiska maten Helena Anderson serverade oss under hela veckan.

Och är du sugen på att veta mer om hälsoresan Lär dig leva sockerfri, så kan du läsa vår inspirerande reseberättelse här

Först ut var att testa smaksätta den egna majonäsen med lite sesamolja och tillaga ett broccolimos med avokado och basilika.

Både var en riktig hit tillsammans med ett baconlindat kalkonbröst och lite råstekta färska gröna sparris.

Receptet kommer här:

Baconlindat kalkonbröst (5 personer)

  • färskt kalkonbröst (knappt 1 kg hade jag)
  • 1-2 paket bacon
  • 2 tsk Supersalt
  • Några drag med pepparkvarnen
  • 25g smör
  1. Sätt på ugnen på 175 grader varmluft
  2. Börja med att torka av kalkonbröstet och salta och peppra det väl
  3. Lägg en smörklick på stekpannan och låt smöret smälta och brusa av.
  4. Bryn kalkonbröstet väl på alla sidor
  5. ta fram ett ugnsfast fat och lägg bacon omlott i fatet så du skapar en flätad “matta”.
  6. lägg kalkonbröstet ovanpå baconmattan
  7. vik runt kantarna på mattan över det brynta kalkonbröstet
  8. lägg en stekspade under paketet och vänd det runt så den flätade baconytan kommer uppåt i det ugnsfasta fatet
  9. Ställ paketet i ugnen och låt ugnssteka till innertemperatur på 62 grader (ca 30 – 45 minuter beroende på ugn och storlek på köttbiten)

2 dl Hemslagen majonäs med sesamsmak

  • 2 äggulor
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1-2 tsk dijonsenap (brukar använda kung markattas då den är ren utan citronsyre på svartmögel)
  • 2 dl neutral olja (mild olivolja går bra eller så använder jag tex kung markattas neutrala olja eller klokas neutrala rapsolja)
  • salt efter smak
  • sesamolja efter smak
  1. Slå ut äggulor, vitvinsvinäger och senap i en smal bunke med höga kantar
  2. vispa ihop med elvisp
  3. vispa ner den neutrala oljan långsamt med elvispen (först några få droppa ochsedan efterhand en konstant stråla.
  4. salta och smaksätt den färdiga majonäsen till önskad styrka på sesamsmaken.

Broccolimos a’la Helene (till 4 personer)

  • 500g broccoli
  • 2 mogna avokados
  • En halv kruka basilika
  • 25 g smör
  • 1 äggula
  • Annas Supersalt efter smak
  1. Dela broccolin i buketter och snitta stjälken i 1 cm tjocka slantar
  2. Koka upp en gryta med vatten och 1 tsk supersalt
  3. Lägg i broccolin och låt kok till den är mjuk – ca 10 minuter – tid beroende på storleken på buketterna.
  4. Häll av vattnet
  5. Skala och kärna ut båda avokadon och lägg i grytan med broccolin
  6. lägg ner basilika, smör och äggula
  7. Mixa till mos med önskad konsistens
  8. Smaka av med supersaltet

Råstekta gröna färska sparris ( 5 pers)

  • 500 g sparris
  • 25g smör
  • Supersalt
  1. Bryt av den träiga nedre delen av sparrisen
  2. Skölj den ätbara delen
  3. Smält smör på stekpannan och lägg sparrisen på på medlhög värme.
  4. Låt steka några få minuter -under tiden skakar du stekpannan lite så de vänder på sig och blir lite stekta på alla sidor.
  5. Salta och servera

Servera enligt handmodellen – en 3dimensionell handflata med protein, en rejäl klick broccolimos (mängden du kan ha i en kupad hand. Ca ½ dl majonäs och några stycken sparris. jättegott, mättande och näringsrikt.

Baconlindat kalkonbröst m. sesam majjo, broccolimos a’la Helena och färskstekta gröna sparris

Träffar: 0

close

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.