hello

Bästa nöthacket att ha till salladen

Min IBS mage kan säga ifrån vid för mycket kål men en kålsort som jag inte verkar ha några effekter av är spetskålen. Mildare och mjällare än vitkålen, men ändå matig och perfekt att snitta tunt och ha som bas för sallad.

Spetskålen ser ut som en vitkål men i stället för att vara rund är den spetsig. Den går att hitta i de flesta mataffärer på denna årstid en och ett kålhuvud räcker långt som salladsbas.

En annan sak jag ser till att alltid ha på matbordet är bra oljer och ett gott rostat nöthack som kan pigga upp alla trötta sallader och maträtter.

Mina favoritoljor att ha på salladen just nu är avokadoolja, rökt olivolja och den ofiltrerad olivoljan (varierar dessa olika dagar så man får lite olika smaker). Ofiltrerad får man med massor med nyttigheter från oliverna som annars filtreras bort i den vanliga kallpressade oljan. Egentligen borde denna vara billigare än den filtrerade då man ju hoppar över ett led i produktionsprocessen, men så är tyvärr inte fallet. Kanske för att efterfrågan inte är lika stor…

Sedan till nöthacket – eller gremolata – som det så fint kallas ibland.

Till en stor portion som alltid jag har stående på matbordet behövs följande:

  • 2 dl sötmandel med skal
  • rivet skal från 1 citron
  • 1 tsk supersalt
  • evt en msk finhackad persilja

Rosta 2 dl mandlar på en torr stekpanna (när de börja säga knäppljud är de klara) mixa till grovt mjöl med stavmixer – eller hacka för hand om du vill det :).

Riv det gula skalet från en ekologisk citron

Blanda ihop mandelkross, citronskal, salt och evt persilja och gremolatan är klar

Ibland behöver man hitta de där enkla saker som inte tar någon tid att sno ihop och få på bordet, och här kommer mitt bud på detta – som bassallad till 4 personer:

  • 1/2 spetskål
  • ½ till 1 dl gremolata (beroende på hur mycket crunch du vill ha)
  • ½ till 1 dl bra kallpressad olja (beroende på hur mycket fett du känner att du behöver lägga till)

Strimla spetskålen fint och lägg upp i en skål, sprinkla över gremolatan och häll över oljan. Blanda runt och servera.

Om gremolatan redan är klar tar det precist så lång tid som du lägger på att strimla kålen att få salladen på bordet. Ett perfekt tillbehör till de flesta maträtter och funkar även att äta som sidedish till din soppa.

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg