Om du väljer att skippa mejerierna så kan det ibland vara lite svårt att hitta variation i fettkällan till maten.
En bra handslagen mayo funkar som en fin bas att smaksätta till många olika maträtter.
Vi börjar med basen – dubbla på alla ingredienser för större sats:
- 1 äggula
- 1 tsk senap (kung markattas dijon är den renaste jag hittat)
- 2 tsk Vitvinsvinäger (om du vill ha högre syrlighet ökar du på här)
- 2 dl neutral olja – min favorit är kloka stekolja, den är i alla fall ekologisk. Den dyrare MCT oljan kan också användas, och om du tycker smaken är OK – testa med den mildaste olivoljan du kan hitta.
- Börja med att slå ut äggulor, senap och vitvinsvinäger i en smal hög skål
- Vispa ihop med elvisp
- Häll i oljan några få droppar åt gången först och sedan ökar du på till en tunn stråle. Vispa hela tiden
- Salta efter smak
Nu har du en bas du kan smaksätta – dela upp satsen för flera olika smaksättningar eller kör allt i samma efter önskemål och behov
Enkla smaksättningar kan vara
- Aioli – pressad vitlöksklyfta för aioli
- Grön aioli – Finhackad persilja och pressad vitlök – jättegod till grönsaksdip
- Enkel kall bea – finhackad färsk- eller torkad dragon
- Asiatisk sås – 1 tsk sesamolja per dl mayo
- Syrlig citronsås – riven citronskal och pressad citron
- Dillsås – finhackad dill
- Chilisås – chili efter smak. evt också lite cayennepeppar
- Rökt paprikasås – rökt paprika efter smak
- Tomat & basilika sås – finhackade urkärnade tomater och finhackad basilika
Ceasars sallad dressing (2 dl mayo) – blanda i:
- 3 sardeller i olja, finhackade
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1,5 dl riven parmesan
Baconaise (2 dl) – perfekt till hamburgaren – denna förbereder du från grunden precist som majonäs, men oljan blandar du ut med baconfett från ett stekt paket bacon
- Stek ett paket bacon knaperstekt (klipp gärna i tärn först)
- Plocka undan baconet och mixa det till pulver med mixerstaven
- Spara stekflottet i stekpannan och häll 2 dl olja på.
- Låt svalna
- Gör majonäs enligt basrecept, men använd baconoljan i stället för den neutrala oljan
- Vispa ner det pulvriserade bacon och baconaisen är klar
Lämna ett svar