Om du väljer att skippa mejerierna så kan det ibland vara lite svårt att hitta variation i fettkällan till maten.
En bra handslagen mayo funkar som en fin bas att smaksätta till många olika maträtter.
Vi börjar med basen – dubbla på alla ingredienser för större sats:
- 1 äggula
- 1 tsk senap (kung markattas dijon är den renaste jag hittat)
- 2 tsk Vitvinsvinäger (om du vill ha högre syrlighet ökar du på här)
- 2 dl neutral olja – min favorit är kloka stekolja, den är i alla fall ekologisk. Den dyrare MCT oljan kan också användas, och om du tycker smaken är OK – testa med den mildaste olivoljan du kan hitta.
- Börja med att slå ut äggulor, senap och vitvinsvinäger i en smal hög skål
- Vispa ihop med elvisp
- Häll i oljan några få droppar åt gången först och sedan ökar du på till en tunn stråle. Vispa hela tiden
- Salta efter smak
Nu har du en bas du kan smaksätta – dela upp satsen för flera olika smaksättningar eller kör allt i samma efter önskemål och behov
Enkla smaksättningar kan vara
- Aioli – pressad vitlöksklyfta för aioli
- Grön aioli – Finhackad persilja och pressad vitlök – jättegod till grönsaksdip
- Enkel kall bea – finhackad färsk- eller torkad dragon
- Asiatisk sås – 1 tsk sesamolja per dl mayo
- Syrlig citronsås – riven citronskal och pressad citron
- Dillsås – finhackad dill
- Chilisås – chili efter smak. evt också lite cayennepeppar
- Rökt paprikasås – rökt paprika efter smak
- Tomat & basilika sås – finhackade urkärnade tomater och finhackad basilika
Ceasars sallad dressing (2 dl mayo) – blanda i:
- 3 sardeller i olja, finhackade
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1,5 dl riven parmesan
Baconaise (2 dl) – perfekt till hamburgaren – denna förbereder du från grunden precist som majonäs, men oljan blandar du ut med baconfett från ett stekt paket bacon
- Stek ett paket bacon knaperstekt (klipp gärna i tärn först)
- Plocka undan baconet och mixa det till pulver med mixerstaven
- Spara stekflottet i stekpannan och häll 2 dl olja på.
- Låt svalna
- Gör majonäs enligt basrecept, men använd baconoljan i stället för den neutrala oljan
- Vispa ner det pulvriserade bacon och baconaisen är klar
I receptboken så står det bara ägg så som man ska använda hela ägget. Men då förstår jag varför den inte fungerade fast jag gjorde enligt receptet.
Hej Christina! Jodå, det ska vara hela ägget vid majonnäs. Om du använder mixer är trixet att inte röra den för mycket, bara stoppa ner i botten och håll kvar tills allt blandar sig. Blir den för tunn, häll på mer olja så tjocknar den 🙂 Mvh Frida