En bra handslagen majonäs och smaksättning därav.

posted in: Kost, Recept | 0

Att välja bort mejerierna kan för många var nödvändigt för att det trigger till överätning och Betakasomorfinet i kaseinet på komjölken belönar alldeles för mycket i hjärnan.

Om du väljer att skippa mejerierna så kan det ibland vara lite svårt att hitta variation i fettkällan till maten, vilket egentligen inte ska behöva kännas som något problem om du använder (egen) majonäs. Då är variationerna näst intill oändliga om du bara har lite fantasi.

En bra handslagen mayo funkar som en fin bas att smaksätta till många olika maträtter, och därför börjar vi med basen – dvs majonäsen och hur du gör den – dubbla, trippla, quadrupla… på alla ingredienser för större sats:

  • 1 äggula
  • 1 tsk senap (kung markattas dijon är den renaste jag hittat)
  • 2 tsk Vitvinsvinäger (om du vill ha högre syrlighet ökar du på här)
  • 2 dl neutral olja – min favorit är kloka stekolja, den är i alla fall ekologisk. Den dyrare MCT oljan kan också användas, och om du tycker smaken är OK – testa med den mildaste olivoljan du kan hitta.
  1. Börja med att slå ut äggulor, senap och vitvinsvinäger i en smal hög skål
  2. Vispa ihop med elvisp
  3. Häll i oljan några få droppar åt gången först och sedan ökar du på till en tunn stråle. Vispa hela tiden
  4. Salta efter smak

Nu har du en bas du kan smaksätta – dela upp satsen för flera olika smaksättningar eller kör allt i samma efter önskemål och behov

Enkla smaksättningar kan till exempel vara

  • Aioli – pressad vitlöksklyfta för aioli
  • Grön aioli – Finhackad persilja och pressad vitlök – jättegod till grönsaksdip
  • Enkel kall bea – finhackad färsk- eller torkad dragon
  • Asiatisk sås – 1 tsk sesamolja per dl mayo
  • Syrlig citronsås – riven citronskal och pressad citron
  • Dillsås – finhackad dill
  • Chilisås – chili efter smak. evt också lite cayennepeppar
  • Rökt paprikasås – rökt paprika efter smak
  • Tomat & basilika sås – finhackade urkärnade tomater och finhackad basilika

Ceasars sallad dressing (2 dl mayo) – blanda i:

  • 3 sardeller i olja, finhackade
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1,5 dl riven parmesan

Baconaise (2 dl) – perfekt till hamburgaren – denna förbereder du från grunden precist som majonäs, men oljan blandar du ut med baconfett från ett stekt paket bacon

  • Stek ett paket bacon knaperstekt (klipp gärna i tärn först)
  • Plocka undan baconet och mixa det till pulver med mixerstaven
  • Spara stekflottet i stekpannan och häll 2 dl olja på.
  • Låt svalna
  • Gör majonäs enligt basrecept, men använd baconoljan i stället för den neutrala oljan
  • Vispa ner det pulvriserade bacon och baconaisen är klar

Recepten hittar du också länkade på receptsidan, så där kan du alltid hitta dem utan att behöva leta rätt på detta inlägg 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.