Från LCHF för familjen testade vi denna vecka på att göra en fantastisk fiskgratäng. Denna kommer definitivt hänga med som ett säkert kort i menystocken framöver.
Den baserades på torskfile, men andra vita fiskar går alldeles säkert lika bra. gratängen tillagades i 3 moment. Först ett fantastisk broccolimos, en mumsig räkröra och sist torsken.
Till 4 personer används följande mängder
Broccolimos :
- 400 – 500g broccoli (kan alldeles säkert bytas ut till tex blomkål om broccolin ställer till det)
- 25g smör
- 3 äggulor
- 2 tsk fiberhusk (vid 400g grönt, om 500g ta 1 msk)
- supersalt och peppar
Räkröra :
- 2 dl majonäs
- 2 dl skalade räkor
- Saften från ½ pressad lime
- en handfull hackad dill
Firren :
- 400g torsk eller annan vit fisk
- Supersalt, peppar
- citronsaft från ½ pressat citron
Börja med att sätta ugnen på 225 grader
Sätt igång broccolimoset genom att rensa och dela broccolin i lagom kvastar, använd även stjälken, och lägg allt i en kastrull med kokande vatten. Koka Broccolin tills den blivit mjuk.
Under tiden broccolin kokar, torka av fisken och dela upp den i mindre bitar (gärna block om 4 x 4 cm). salta, peppra och lägg i ugnsfast fat. häll citronsaften över och ställ i ugnen ca 5 minuter. Ta ut och häll av eventuell vätska. ställ undan med lock/handduk över så fisken hålls varm/ljummen.
Blanda alla ingredienser till räkröra och ställ åt sidan.
Ta av broccolin och hälla av vattnet. Mixa slät med stavmixer och blanda i smör, äggulor och fiberhusk. smaka av med salt och peppar. låt stå ett par minuter.
lägg räkröran över fisken i ugnsfatet och fördela broccolimoset runt längs kantarna.
In i ugnen i ca 15 minuter.
Tips: Om du inte eftersträvar mejerifritt så kan du lägga några matskeder philadelfiaost i broccolimoset. Detta ökar krämigheten.
Lagade denna idag. Magiskt gott!!!!
Ångkoka broccoli några minuter genom att lägga den i 1-2 cm osaltat vatten i en kastrull med lock.
Ta sen tillvara återstående vatten och använd i t ex soppor eller grönsaksfond.