Vi har alla hört uttrycket – “ät mer fisk”, eller vad med – “du blir smart av fisk”.
Så vart kommer det ifrån ? är det “bara” ett ordspråk eller finns det substans bakom ?
Som jägare/samlare (från 270 000 år tillbaka och fram till för ca 10.000 till 4.000 år sedan för de flesta av oss) höll vi oss alltid nära vatten och just havets/sjöarnas/vattendragens läckerheter var en aldrig sinande källa till föda för oss. Faktisk var det en av de primära näringskällor på den tiden.
Från havets animalier fick vi bra näring. Bland annat den essentiella omega3 fettsyran som vi behöver för att kroppen ska kunna utföra sina uppgifter i vår vardag på ett bra och tillfredsställande sätt.
Omega3 är en fleromättat fettsyra precist som tex omega6, och dessa två fettsyror är de enda fettsyrorna som räknas som essentiella – dvs vi kan inte bygga dem själv – de måste tillföras via kosten.
Omega3 och omega6 är varandra motsatser och för att vi ska må bra behöver vi ha en bra balans där emellan i våra kroppar. Som kustnära jägar/samlare hade vi någonstans runt 1:1 i förhållandet mellan de två. Om man tittar på modern tid så gäller följande (värden som är säkerställde) :
- Grekland på 1900talet fram till typ 1950 – typisk 1:2
- Japan idag – typisk 1:4
- Norra europa idag – typisk 1:15
- USA idag – typisk 1: 25-45
Idag säger vi att det i princip är omöjligt att uppnå förhållandet 1:1, därtill har vi gjort alldeles för mycket miljöförstörande i världen. Generellt säger vi då att det är önskvärd att uppnå en balans mellan 1:3 och 1:5 där 1 representerar omega 3 och 3-5 representerar omega6.
Så varför är det viktigt att ha balans ?
Som sagt O3 och O6 är varandras motsatser och de utför olika funktioner i kroppen som vi inte vill vara utan, men det får inte vara för stor obalans däremellan. Tex:
Har du då inflammatoriska sjukdomar så är det ju självklart när man ser på bilden ovan att det gäller att öka på omega3 och minska omega6 just för att omega6 har inflammatoriska egenskaper och om du har astma är det förödande med för mycket omega6 då det verkar sammandragande för luftvägarna. Har du högt blodtryck – så är det självklar utifrån ovan att vi såklart ska öka på med den blodkärlsvidgande omega3 och minska omega6.
När man då tar i beaktning att vi generellt set har stora obalanser i dessa två essentiella fettsyror så är det inte konstigt att vi har problem med tex hjärt/kärl sjukdomar, inflammatoriska sjukdomar och astma/allergi.
Och värre ska det bli – Omega3 utför ytterligare spännande funktioner i kroppen. Den är nämligen väääääldigt viktig i vår hjärna – och det är där det smarta uttrycket om att äta fisk kommer in !
Om du tänker dig din hjärna full av nervtråder som kommunicerar med varandra genom det vi kallar synapser :
Så skickar synapserna information om vad som ska göras genom signalsubstanser som dockar in i receptorer på mottagarsynapsen. Specifika receptorer är mottagliga för specifika signalsubstanser.
Ni har säkert alla hört om signalsubstanser som tex serotonin (må bra hormon) och dopamin (kicken-i-livet hormon). Ut över dem finns det en uppsjö av andra signalsubstanser som alla har olika uppgifter och där vi har olika mängder/kombinationer – som tillsammans formar vår personlighet.
Gemensamt för dem alla är att receptorerna använder just omega3 som “lim” för att hålla fast signalsubstansen så länge att den hinner avkoda vad som ska göras. Av den anledningen är det ytterligare viktigt att se till att vi tillför tillräckligt med omega3. För lite orsaker dysfunktionalitet i våra hjärnor och gör att vi kan få tex depression och nedstämdhet. Alla med NPF diagnoser behöver extra mycket omega3 just för att säkra att de signalsubstanser som finns också kommer fram.
Vart hittar vi då dessa fettsyror ? Om vi ska öka omega3 intaget måste vi ju veta hur vi gör det, och det samma gäller för omega6 – om vi har för mycket av den – hur ser vi då till att undvika den.
Omega3 hittar du i :
- +++ Havets läckerheter (fisk och skaldjur) – ju fetare destor mer omega3
- ++ Ekologiska ägg från frigående höns
- + kött från Gräsbetande kreatur
Omega6 hittar du i :
- —– Alla margariner (även de som skyltar med omega3)
- —– Vegetabiliska oljar (där olivolja och rapsolja är de MINST dåliga)
- — Industrikött uppfött på soja och spannmål
- — Soja och Sojaprotein
- – griskött
Om du tar bort de värsta omega6 källorna så är du bra på väg på den sidan, och så kan du lägga till omega3 efter bästa förmåga som ovan. Viltfångad fet fisk och skaldjur är den absolut bästa omega3 källan som finns, men tyvärr har vi fiskat ut våra hav till den grad att det inte räcker för oss – speciellt inte eftersom vi får i oss så mycket omega6 och det i sin tur kräver mer omega3 för att upprätthålla balans.
Om du när du läser detta inlägg känner med dig att du äter för lite omega3 och du inte kan få in fisk naturligt i din kost varje dag, då finns det tillskott att ta till. Det finns en uppsjö av märken såväl i flytande form som tabletter (stora som små) och även tugg-tabletter till mindre barn.
Slutligen lite kul att tänka på !
Som exempel – känn på ett smörpaket som stått ute i vardagsrumstemperatur. Mjukt och fint och tar lång tid på sig att härskna. De naturliga vegetabiliska oljar är flytande i vardagsrumstemperatur. Sätter du båda i kylen blir det mättade fettet hårt och inflexibelt och oljan grynig och hård. Då är det ju bra att våra kroppar till största delen består av mättade fettsyror, som håller sig stabila vid 37 graders temperatur utan att vara flytande eller härskna.
De fleromättade fettsyrorna som omega3 och omega6 ska helst stå kallt och mörkt för att inte härskna (oxidera) – därför bytts de också ut med högre frekvens i våra kroppar – för vi vill ju inte ha härskna fettsyror i kroppen.
Om du i stället tar fisk i havet – de simmar runt i kall vatten och ofta även under högt tryck. Därför behövs högre andel fleromättad fett i kroppen för att de ska vara mjuka och flexibla när de simmar runt – och därför är det också den djurarten det finns mest omega3 i.
Bra och upplysande information. Intressant att man berättar om hur kosten förändrats och vad man kan göra själv för att undvika inflammerande oljor.