hello

Tapas med barnen

I lördags var M iväg på äventyr och då passade jag på att få barnen med ut i köket där vi lagade Tapas till kvällen. Alla fick tänka ut två saker som var och en skulle ta ansvar för att hitta på och tillreda.

Det blev många fina smårätter

  • 17 åringen satsade på heta kycklingspett och friterade lökringar
  • 14 åringen valde att fixa minimozzarella/serrano/tomat spett och ett tyvärr inte glutenfritt alternativ med ugnsrostad bröd att doppa i olivolja
  • 10 åringen var sjuk och låg i soffan och hejade på, men hon valde i alla fall ut att vi skulle ha vitlöksstekta champinjoner och gröna halkidiki oliver
  • Jag satsade på friterade mozzarellasticks och zucchiniplättar med en jättesmarrig pinjenötsröra

Allt friterades i smakfri kokosolja – Kanske lite dyr att fritera med, men då blev det i alla fall ett stabilt mättat fett till de höga temperaturer och vi slapp stora omega6 mängder.

Inför fritering vände vi både lökringar, zucchini och parmesansticks i vispat ägg och en mix av riven parmesan och mandelmjöl.

Jag började med att skära ut mozzarella sticks i ca 10cm långa och 1 x 1 cm breda stänger. Så fort dessa var rullade i ägg och parmesanblandningen åkte de i frysen för att bli kalla innan fritering.

17 åringen hittade på en alldeles egen kryddning av kycklingbitarna och oklart vad det blev för kryddor. En efterhandskonstruktion säger att det var en balanserad mix av paprika, chili, cayennepeppar, vitlökspulver och salt. Strax innan maten lade han dem på grillen 5-10 minuter tills de var klara.

Löken skar han i ganska tjocka skivor och vände i ägg och parmesansmet

14 åringen fixade spetten genom att varva innehållet av ett paket minimozzarella, 100g skinka och ett tråg körsbärstomater och lite färrsk basilika på 6 spett

Jag rensade 250g champignoner (9 stk) och stekte i smör med pressad vitlöksklyfta och lite salt/peppar

Pinjenötskrämen gjorde jag av 70g pinjenötter, 1 vitlöksklyfta, 3 msk olivolja, 3 msk vatten och 2 msk pressad citron

Började med att mixa pinjenötter och vitlöksklyfta till oljig smet. Lade därefter i citron och sedan 1 msk olja åt gången medan jag fortsatta mixa med stavmixern. Slutligen hällde jag i vatten blandade runt och smakade av med salt. Supergott och MEJERIFRITT.

Till slut friterade jag – först tömde jag ut min burk med deodoriserad kokosolja i stekpanna och lätt det smälta och bli varmt. Det fyllde väl 1,5 – 2 cm upp i stekpannan. Först i med zucchinin och fritera dem på båda sidorna, sedan samma sak med löken och slutligen plockade jag mozzarellasticks ur frysen och friterade dem med.

Allt ställdes på bordet tillsammans med lite minisalamis, brieost och halkidiki oliverna och alla 4 åt till vi höll på att spricka.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg