hello

Tips till helgen – Har du testat att göra Slaktarbiff någon gång ?

Slaktarbiffen finns det bara en av på varje kossa och den kallas så för att det ofta var den slaktaren skar av och tog hem till sig själv. Om du har lyckan att ha en lokal köttbutik eller manuell köttdisk i din matbutik kan du fråga efter denna fina bit – Den går även under namnen – Onglet (franska), Hangersteak (USA) och Njurtapp (svenska).

Priset på den är ganska låg då få människor här vet hur god den är och ofta mals den ner till färs, så den finns inte mycket ute i handlen. Att reklamera för den här är en risk – den kanske blir mer tillgänglig när fler börjar fråga efter den, men det kommer ganska säkert också att driva upp priset på den 🙁

I dagsläget kan du typiskt hitta den runt dryga hundringen per kilo, och en bit vägar lite olika beroende på kossans storlek men kan vara allt mellan 600g – 1 kg.

Smaken är kraftig – lite åt vilt hållet och, tyvärr, är det inte mycket fett på den. Köttet är jättebra att helsteka i ugn eller på grillen och den går också mycket bra att köra SousVide.

Innan du börjar tillaga den behöver du rensa eventuella hinnor och skära ut den tjocka vita strängen som finns i mitten. När det väl är gjort har du 2 fina långa bitar i storlek som fläskfile ungefär.

Jag brukar gärna marinera i tex rödvin och färska krydder eller att göra en enkel marinad på soya, worchestersås, grovhackad lök och lite senap.

Låt den gärna marinera några timmer till en dag. Superbra att lägga den i marinad kvällen innan du tänkt tillaga den, men på bara ett par timmer får du också bra smak.

Oavsett om du väljer att bryna den på stekpannan för att sedan låta den köra färdigt i ugnen, eller du lägger den på grillen eller i SousVide så gäller det att den är bäst runt 60 graders innertemperatur, så använd stektermometer. På grillen behöver den typisk runt 20 minuter. Om köttet blir klart innan tillbehöret är det bara att vira in den i folie och en handduk, eller lägga den i ugnen på tex 75 grader, så klarar den sig en bra stund utan att kallna.

Senast jag tillagade den så gjordes den med en god mozarellasallad och denna rödkålssallad

Vill du hittar mer sockerfri matlagning så kan du även leta här

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg