Älskar plättar i alla dess formar – helst äter jag dem som ryska blinis – med smetana, rödlök, rom och rökt lax.
Favoriten är mina kesoplättar, men ibland är det kul att alternera och det händer ju faktisk också oftare och oftare att jag har gäster som behöver äta mejerifritt. Då drar jag dessa ur ärmen :
till 4 portioner
- 3 ägg
- 2,5dl kokosgrädde (gärna garants lila tetrapack)
- 1dl vardera pofiber och mandelmjöl
- 2 tsk fiberhusk
- 1 tsk bakpulver
- lite salt efter smak
- matfett att steka i – jag föredrar kokosolja men smör går såklart också bra
- blanda ihop alla torra ingredienser
- vispa ägg och grädde ihop
- blanda i de torra ingredienser och låt stå några minuter
- lägg rikligt med fett på stekpannan och värm den till knappt medelvärme. Om det blir för varmt blir inte plättarna fina och jämna i kanten
- skeda upp 3 -5 plättar på stekpannan åt gången och stek dem några minuter på varje sida tills de är gyllenbruna. lägg gärna på hög på tallrik i 125gradig ugn, så håller de sig varma tills alla är klara.
serveringstips :
smetana, rödlök, rökt lax och evt fiskrom på också om du känner för det
eller skinka och ost eller grädde och färska bär