Idag är det äggets dag!!

posted in: Funderingar, Kost | 0

Året har många märkesdagar, men idag är en viktig en – Här handlar det nämligen om det fantastiska ägget.

Ägget är ett otroligt bra och komplett livsmedel – där du får lite av allt kroppen behöver, bortsett från C-vitaminet.

Och när vi tänker efter är det ju inte så konstigt – innehållet i ägget är ju det som helt isolerat ska bli till en levande varelse, så det är klart att allt måste finnas där från början.

Ägg måste vara ett av de mest allsidiga livsmedel som finns. Det kan ätas löskokt, hårdkokt, stekt (på båda sidorna eller sunny side up), porcherat eller som omelett eller äggröra. Den är oumbärlig om du ska tillaga en bra äggstanning för paj eller äggmuffins och tänk dig kesoplättar/mjölfria pannkakor utan! – Eller hur – nej det går inte…

Ägget är en suverän kompanjon att ha med på farten – nykokt kan du ha det med i handväskan som nödmat på språng. Så länge skalet är intakt å går det alldeles utmärkt att ha med under dagen utan att hålla det på kyl.

Ägget är perfekt till att sålla mellan sug och hunger. När du känner att du vill äta – tänk på ägget – vill du äta det, så är du alldeles säkert hungrig – jag är i alla fall inte en av dem som kan gå och känna mig sugen på ett kokt ägg 🙂

Och sist men inte minst – jämför din tillfrisknad med en back med färska ägg.

Vårda den, och skulle du råka tappa ett ägg – då är du ju än mer försiktig med de andra eller hur? Eller blir du så uppgiven när du har tagit återfall att du tar de andra 29 äggen och drar hela gänget hårt in i väggen?

Och varför inte göra en äggpizza idag –

till 2 personer

  • 4 ägg
  • ½ dl grädde/kokosgrädde
  • 1 tsk supersalt + lite peppar
  • 2 dl riven ost
  • lite gorgonzola (eventuellt)
  • Lite finskuren Skinka
  • Tomatskivor
  • ½ finhackad lök
  • Smör

Vispa ihop ägg, grädde och salt.

Smält smöret i en stor stekpanna

Häll ägget på och fördela ut görgonzola, lök, skinka och tomatskivor

Fördela den rivnan osten och låt “pizzan” steka färdigt på låg till medel värme. Lägg gärna ett grytlock över.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.