Koka egen räksoppa – snabbt enkelt och gott

posted in: Middag, Recept | 0

Så mycket mat är så enkelt när man bara kommer på det. Hur många gångar har man inte köpt räk/hummersoppa på tetrapack/burk – Det har jag i alla fall. Men nu är det slut med det…

Hos oss händer sophämtning  bara varannan vecka och ofta har det precist varit tömning när vi kommer på att vi vill äta räkor (och vi tycker inte ruttna räkskal luktar gott vare sig i soptunnan eller i komposten). Detta gör att vi genom många år haft som rutin att alla räkskal som blir över efter vi ätit räkor, samlas i påse och läggas i frysen, för att sedan kastas i tunnan strax innan sophämtning.

Denna gången har vi dock i stället för att kasta skalen sparat dem för att testa att koka egen räksoppa. Och vilken hit det var !!!

Det tar ungefär 45 minuter att tillaga en alldeles egen räksoppa helt från grunden – om du redan har räkskal redo för kokning. Om du behöver skala räkor som del i processen får du lägga på tiden för det.

För tillagning behöver du två grytor, en stavmixer och en finmaskig sil.

Ingredienser till ca 1 liter soppa :

  • räkskal från ca 1 kg färska räkor m skal
  • 1 dl olivolja eller tillsvarande mängd smör
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1 L vatten (vatten/vinäger mängden kan ersättas med 1 flaska vitt vin + vatten om det finns tillgängligt)
  • 4 stora morötter
  • 2 gula lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ dl tomatpure
  • cayennepeppar/chili efter smak – jag hade väl i ca 2 kryddmått
  • 3-4 dl vispgrädde
  • salt/peppar
  • färsk koriander att lägga i soppan vid servering
  • lite färska räkor utan skal att lägga i soppan vid servering
  1. Börja med att fräsa räkskalen i hälften av matfettet i en tjockbottnat gryta. Häll i vinäger/vin och fyll på med vatten till skalen är täckta och låt det stå och koka i ca 20 minuter. Fyll på med vatten under tiden så räkskalen är täckta hela tiden.
  2. Under tiden detta kokar kan du skala och riva morötterna samt grovhacka löken. Detta fräsar du i den andra grytan i resten av matfettet. Det ska bara stekas mjukt och inte få färg.
  3. Blanda i tomatpure, vitlök och chili och fräs lite till.
  4. När räkskalen kokat klart silas det av genom den finmaskiga silen.
  5. Räkspadet hällas över i grönsaksgrytan och röras om. Häll på grädden och koka upp.
  6. Kör stavmixern i soppan till önskad konsistens och låt koka klart ett par minuter till.

Servera i soppskålar med lite färska räkor och hackad färsk koriander. Servera gärna lite fröknäcke med färskost till. Magisk gott.

Träffar: 0

close

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.