hello

Söndag – Struktur och Leverpastej

Aaah – söndagar. Bara älskar dem. Söndagen är den dagen som gör att hela veckan framåt fungerar, både med planerade- såväl som oplanerade aktiviteter.

På söndagar strukturerar vi och förbereder kommande veckan så den får förutsättningen att löpa på utan stress och kaos, fast vi är en familj på 5 aktiva individer som har många järn i elden.

Söndagar ser ofta ganska lika ut i grunden och det finns en vacker poesi i det – eftersom de flesta andra dagar kan skilja sig mycket från dag till dag och vecka till vecka.

Vi börjar oftast med sen frukost/brunch – och tillsammans med den så blir det grovplanering av veckan som kommer, tex

 • Vem ska göra vad på vilka dagar
 • Vem är hemma till middagarna
 • Vem har tid/lust att laga maten
 • Input/förslag till middagar

Utifrån detta läggas då en plan så vi vet hur många vi blir till middag (på ett ungefär….kompisar kan ju alltid droppa in/stanna kvar på middag), vem som tar ansvar för maten de olika dagar, när maten ska vara på bordet och såklart också vad som ska tillagas.

Tillsammans med denna övning tittar vi även på logistiska frågor om flera ska vara borta – hur de tar sig ut och hem och om eventuell samåkning innanför/utanför familjen.

Vid behov pratar vi även läxläsning och eventuella prov under veckan och vem som kan hjälpa vem med vad gällande läxor. Vi har även nöjet att vid behov kunna dra in vår älskade granne om extra hjälp med matte, piano eller annat behövs, och ungdomen i fråga INTE vill plugga med mamma/pappa eller syskon med kompetens i frågan.

Efter frukosten går M & jag igenom kylskåp och skafferi och pratar om vad som saknas ren allmänt och vi (jag) skriver en blandat inköpslista. I steg 2 delas inköpslistan upp i kronologisk ordning enligt strukturen i den lokala mataffären och jag åker och handlar.

Söndag eftermiddag när kyl och skafferi är komplett och skålar och fat dignar av grönsaker känns så härlig och det tillsammans med den praktiska planering för veckan ger ett lugn inför den kommande veckan. Nu kan vad som helst få hända – oavsett hur det blir så har vi en grund att stå på som vi kan hitta tillbaka till om något inte blir som man tänkt sig….

Under genomgången hittade jag i frysen ett paket REKO kycklinglever och blev jättesugen på hemmalagad leverpastej. Sagt och gjort

till ca 6-7 dl färdig leverpastej använde jag

 • 500g rå kycklinglever
 • 1 paket bacon (icas alspånsrökta)
 • 150g smör
 • 1 vitlöksklyfta
 • timjan
 • 1 tsk Supersalt
 • 1 kryddmått mald vitpeppar
 • 1 liten skvätt whiskey
 1. strimla bacon, rensa levern och lägg detta i en tjockbottnat gryta tillsammans med smöret tärnat i mindre bitar.
 2. värm detta på låg värme – det ska inte koka,  låt i stället smöret smälta ihop med lever och bacon långsamt
 3. när allt smöret är smält, tillsätt pressad vitlök, salt peppar och timjan och låt småputtra ca 30 min på låååg värme. det ska bara precist bubbla och inte storkoka. rör om då och då.
 4. Ta grytan av värmen och använd stavmixer till önskad len konsistens. Smaka av med whiskey (eller cognac) och evt salt och peppar.
 5. häll pastejen upp i glas/burkar och ställ kallt.

Ät och njut med gurka på ett gott fröknäcke och  med en kopp varm te.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg