Kroppens funktioner – lite om mat, vikt och stress

Människokroppen är fantastisk. Så ofantligt många processer som pågår parallellt och som hela tiden påverkar varandra. Jag brukar för enkelhetens skuld likna kroppen med Londons tunnelbanesystem, där varje tunnelbanalinje är en parallel till ett eget system i människokroppen. Allt pågår hela tiden och påverkar varandra på kors och tvärs – vi har nervsystem, hormonsystem, lymfsystem, blodsystem m.m.

Underhåll av kroppens alla funktioner och system baseras på de byggstenar som vi tillför, dvs maten vi äter, det som tas upp via huden, syret vi andas och vattnet vi dricker och därtill lägger vi då även Tillskott/läkemedel som går in som bidragande byggstenar i tillägg till allt annat.

Viktminskning/ökning är inte en fråga om det vanliga mantrat kalori in, kalori ut. Det handlar desto mer om vilken information vi ger kroppen att den ska göra med sina byggstenar.

Prio 1 är att vi måste se till att vi får alla byggstenar som behövs i rätt mängd och mix. Om inte – så går kroppen i svält då den i så fall hamnar i näringsbrist – vilket i sin tur leder till fettlagring deluxe. Nu ska kroppen spara för nu har vi svåra tider och förbränningen sänkas. Dvs om inte du får den näring du behöver så spelar det ingen roll att du gör allt annat rätt…förbränningen sänkas, du ser inga resultat på vågen och sänker ditt intag ännu mer – och du har nu hamnat i en ond cirkel där du till slut har lägre förbränning än vad som krävs för att du ska få i dig dit absoluta minimum av näringsämnen. Du har bantat dig fet !

Sen då – om man nu ser till att alla byggstenar finns i rätt mängd och mix – så ska alla funktioner i kroppen väl sköta sig, eller ?

Det som styr informationsflödet i kroppen och som berättar för kroppens celler vad de ska göra är alla våra hormoner – i hjärnan också kallad signalsubstanser.

Sedan är byggstenarna i sig information som aktiverar hormonerna och därmed får vissa processer ska ske.

Exempelvist vid intag av en tallrik pasta ökar mängden glukos (nerbrutit från pastan) som tas upp i levern och skickas ut i blodet. Faktum är att när vi intar söt/stärkelsesrik mat påbörjas nerbrytningen till glukos redan i munnen och signalerar då till chefshormonet Insulin att snart ska det jobbas för nu kommer det glukos som ska hanteras för blodsockerreglering eller lagring. Insulinet frisätts då och förbereder/sättar igång med sina arbetsprocesser.

Ut över byggstenarna finns det även massor annan information som berättar för kroppen vad den ska göra och som påverkar våra hormoner. Det kan tex vara stress (fysisk/mental), tankar/känslor, sömn, andning, rörelse, sociala samspel…..

Dvs – även fast du äter helt rätt så prioriterar kroppen kanske inte de processer du skulle vilja för att det finns annat i kroppen som måste åtgärdas först.

Det som har högst prioritet är om du är i fara och ska räddas – dvs stress. Här spelar det ingen roll om det är äkta fara/fysisk stress – Du har en mördare i husets och måste ta dig därifrån, eller om det är mental stress – du trivs inte med din vardag, maken/makan suckar och himlar med ögonen när du kommer hem, eller du är kanske rädd att inte duga. Både former av stress skickar samma information till kroppen – fara – hjälp henne ut ur sin farliga situation. Och där är den mentala stressen den värsta, för den kan pågå konstant i åratal – dvs du hamnar i en situation med långvarig stress.

Vid långvarig stress händer en massa otäcka saker i kroppen. T.ex så får du sänkts Mag/tarm funktion, kroppsvätskor minskar, blodtryck höjs, fettsyror frisätts för förväntat snabb förbrukning och sexdriften minskar – för när du “springer för livet” så ska du ha mycket aktivitet i dina muskler och inte hålla på med trams som återhämtning, återuppbyggnad, matsmältning eller föröka dig……

Om mage/tarm funktionen stängs av eller får nersatt funktion under längre tid – då får du inte rätt näringsupptag och adrenalinet/kortisolet som ökar vid stress drar i sin tur igång en cirkus som tar näringsämnen/byggstenar från andra processer. Tex ingår magnesium i mer än 300 processer i kroppen och vilka av dessa som får stryka på foten när “stressen” äter magnesiumet beror helt på kroppen övriga tillstånd.

Kroppen vill verkligen ditt bästa och den försöker så bra den kan med de medel som finns tillgängliga. Och – den kan sköta sitt jobb länge genom att optimera/prioritera den inre förbrukning av näringsämnen, men efter 20,30 eller 40 år så tar det stopp och vi får som det så tydligt ses i dagens samhälle, nutidens livsstilssjukdomar, metabola syndromet, utbrändhet m.m

Kroppen kan om du bara låter den – men det kräver att vi ser över det sättet vi lever på. Maten först – men sedan påverkar alla andra faktorer som tillhörighet, sömn, rörelse, andning, våra tankar och känslor samt stress, vad våra kroppar prioriterar att göra med den.

I dagens samhälle lever eller äter vi tyvärr inte arteget längre och det påverkar också vårt mående. Dags att ta kontroll över din egen situation ?? läs vidare här >>

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg