hello

Julstök och mejeri- samt glutenfri anklevermousse

Denna dag och helg har stått i julstökets tecken, vilket jag antar gäller de flesta såhär vid denna tiden.

Julgranen har blivit påklätt – och i år letade vi fram vår återvinningsplastgran. Tror den har varit med i snart 10 år och den ser fortfarande lika fin ut.

 

 

Uterummet är redo och står nu och väntar på onsdagens lilljul som vi firar med goda vänner. Traditionsenligt ska det bli julklappslek – och som vi brukar säga våra två familjer emellan – må bästa kvinna vinna 🙂

 

 

Och idag vill jag slå ett slag för levern ! närmare bestämd kyckling och/eller anklevern. Varje år brukar jag göra någon form av lever mousse/pastej och årets utgåva kommer här !

  • 300g Ank- eller kycklinglever
  • 150g smör
  • 1dl portvin
  • 3/4 tsk salt
  • 1.5 kryddmått peppar

Rensa levern (om nödvändigt). Smält en klick smör på stekpannan, lägg på levern och låt steka någon minut på varje sida på låg till medium värme. Salta och peppra under tiden. Häll över portvinet och låt levern koka i vinet på svag värme tills den är färdig (dvs inget rosa inuti). tar inte många minuter….

Lägg smöret, levern och den inkokta vätskan i en bunke och mixa till slät smet. Smaka av och häll upp i lämpliga kärl och lät svalna.

Perfekt att breda på ett fröknäcke till jullunchen eller som frukost. Underbart gott och så får vi i oss ett livsmedel smockfullt med nyttigheter. Visste du att levern ger massor med B12 och A vitaminer och är rik på selen och järn ?

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg