M ramlade över ett recept på SVD som vi lät oss inspireras av i veckans planering. Det blev en riktigt smarrig stekt lax med mejerifri sås på tahine och citron och en sallad baserad på fänkål och rödlök.
Hur gott som helst och helt mjölkfritt om man vill minimera mejeri i maten (det är annars inte riktigt min melodi – jag älskar osten för mycket).
Till maten (3 personer) använde jag
- smör till stekning
- 3 bitar laxfile, salt och peppar
- 1 x fänkål
- 1 x liten rödlök
- 1 näva mynta
- granatäpplekärnor (mängd efter tycke)
- citronsaft efter tycke (saft från 1/2 till 1)
- spenat, ruccola och machesallad
- olivolja efter tycke – dra gärna några matskedar över salladen.
- 1 – 1.5 dl Vatten
- 1/2 dl Tahine
- Citronsaft från 1 citron
Jag började med att skiva en liten rödlök och en fänkål fint. Blandade i mynta, granatäpple och sallad och hällde över citronsaften och olivolja. Blandade och satte åt sidan.
kokade upp vattnet i liten gryta – hällde i tahine och citronsaft och blandade runt under tiden det kokade up – satte det åt sidan.
Stekte laxen få minuter på varje sida på medelvarm stekpanna och hällde över såsen och lät det putta med en kort stund.
Tog 20 minuter att få på bordet – så inte bara gott men också snabblagad.
De som inte ville ha fisk fick äta kalkonrester från gårdagens middag + ett par kota potatisar och det slank också ner utan problem.