hello

Lördagens långkok – oxkind med brysselkålsallad och mustig rödvinssås

Älskar när jag kan få möjligheten att gå och pyssla i köket hela dagen med familjen som kommer och går omkring mig. Och i lördags var en sådan dag !

Jag hade redan bestämd att laga buljong på storkok och hade till det köpt hem både köttben och märgben och så hade jag en fin lammhals i frysen som inte hade kommit till användning tidigare.

Allt detta hoppade ner i min 10 liters gryta som fylldes till randen bara av ben och vatten/kryddor. Då jag skulle ha i grönsakerna fick jag dela upp i 2 grytor och koka, vartefter jag hällde ihop buljongen i en gryta igen då den skulle kokas in på slutet. Kokade annars ungefär enligt receptet här >> och det gav totalt lite drygt 3 liter fin fin dallrig buljong som jag frös in i påsar om 2 dl i varje. Toppen att ha till sås, gryta och soppa.

Strax innan jag satte igång storkoket av buljongen så tog jag tag i Oxkinderna som hade marinerats i kylen sedan kvällen innan. Dessa åkte i min crock-pot för att ligga och puttra hela dagen. – recept på kött och mustig rödvinssås hittas här >>

Till detta skulle vi ha ugnsrostade rotfrukter och en varm brysselkålssallad >>.

Eftersom svärmor och svärfar skulle komma på middag och vi misstänkta att köttet inte skulle räcka till oss alla fixade vi till några bitar entrecote till barnen som kunde grillas och till det lagade vi även en potatisgratäng – då vi vet att vissa i familjen inte tycker om de rotfrukter vi hade tänkt att rosta till oxkinden.

De rostade rotfrukter vi vald var :

  • palsternack
  • kålrot
  • sötpotatis
  • rödbeta
  • lök
  • vitlök

Detta skalades och hackades i lagom bitar och lades i en skål. Sedan generöst med olivolja och supersalt över innan det blandades runt och fördelades ut på en bakplåt (med bakplåtspapper). Sedan i ugnen ca 45 minuter på drygt 200 grader så ytan blev fin och rostad och knölarna spröda i ytan.

Allt som allt blev det då på Middagbordet :

Oxkind, med varm brysselkålssallad, rostade rotfrukter och mustig rödvinssås. Och de som inte vill smaka på detta fick grillad entrecote med potatisgratäng.

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg