hello

Att hitta lagom utlopp

Många med sockerberoende (eller andra beroenden för den sakens skull) uttrycker till oss att de har en “allt eller inget” personlighet.

Det är svårt att få till måttfullhet i någonting – för när något är intressant eller spännande så lägger man al fokus där och går “all in”. Ofta blir de egna kraven på resultat dock också stora och hårda och fallet desto större om det inte uppfyllas till minst 110%. En helt omöjlig ekvation….

Att kunna fokusera utan måttfullhet är också ett behov för den belöningstörstiga hjärnan som hungrar efter sina pling och har svårt att få till det om måttfullhet utövas. Du lägger då band på dig själv och det känns rent av lite tråkigt.

Det är tyvärr en (socker)beroendes vardag och en av anledningarna att det är så svårt att hålla sig på nykterhetens väg.

Att vara nykter blir ofta tråkigt om inte du ser till att fylla livet med lagom utlopp som ändå ger dig små doser av det eftertraktade dopaminet.

Här blir må-bra listor som går bra att utföra i vardagen extra viktiga. Vi brukar kalla det dopamin/serotonin listor eller rentav saker som du lägger på din VILL lista.

Om du vill jobba mer med det kan vi rekommendera dig vår självhjälpsbok vi sockerberoende med tillhörande arbetsbok. Här kan du läsa mycket mer om detta genomgående i boken men främst i kapitel 3 – om motivation. Du arbetar också med detta både i vår primärbehandling och vår återfallsprevention.

Om du inte jobbar med detta blir det lätt att helt omedvetet byta utlopp, från socker till skärmtid, arbete, alkohol, sex, träning eller spel….ja listan kan göras lång – och allt kan utövas på ett sätt som blir skadligt – När det händer och du fortsätter i andra utlopp ser vi dock att det aldrig är långt till återfall med favoritdrogen.

Så sätt igång –

Vad mår du bra av?

Vad gör dig glad och nyfiken?

Vad ger dig lugn och trygghet?

Vad eller vem får det att pirra i magen och får dig att skratta?

Vad ökar din kreativitet?

När du känner att du har en balanserat vardag och upplever att det inte alltid behöver vara allt eller inget, att du faktiskt ibland kan hitta glädjen i det lilla och att allt inte behöver vara så stort – då har du en trygghet i andra lagom utlopp och kan bocka av faktor nummer 7 som stöd för dig som en självläkande människa.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg