Ett gammalt favoritrecept från ICA buffet.
Snabbt tillagat då det inte tar mycket mer än 30 min att tillaga från början till slut.
Mycket ingredienser som det ses på bilden, men ack så gott. Lovar att grytan slickas ren efter middagen.
Ingredienser till 4 pers
- 700g fisk tex lax eller blandat lax och torsk
- 1/2 purjolök
- 1/2 gul lök
- 1 msk smör
- 1 vitlöksklyfta
- 1 1/2 tsk salt
- 1 tsk timjan
- 1 tsk basilika
- 2 1/2 dl torrt vitt vin
- 2 dl buljong (egen kokt eller fond/vatten)
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl crème fraiche
- 1 pkt saffran (à 0,5 g)
- 300 g räkor med skal
- 1 burk musslor (à 150 g)
- 1 1/2 tsk tomatpuré
- Tina fisken om den är fryst.
- Skölj och strimla purjon och skala och hacka löken.
- Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken och purjolöken ett par minuter tills de blivit glansiga och genomskinliga. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund.
- Tillsätt vin och buljong. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche och saffran. Sjud i 15 minuter.
- Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.
- Skala räkorna. Tillsätt dem och de avrunna musslorna.
Servera gärna med Aioli och ett bra fröknäcke med smör