Ett tips till sensommar/höstkvällen är att tillaga en fräsch Tom Kha Gai soppa till middag.
Till 3-4 personer
2 st kycklingfiléer eller 4 kycklinglårfileer 8 (ca 400g- 500g kött)
10 färska champinjoner
12 st körsbärstomater
1 st citrongräs (endast den vita delen)
2 st salladslök
4 dl höns/grönsaks buljong
4 dl kokosmjölk
evt lite färskhackat chili eller cayennepeppar
1-2 tsk riven färsk ingefära eller ännu hellre tunna skivor av galangal om du får tag i det
3 st limeblad
1,5 msk fisksås
färskpressad limesaft från 1 lime + rivet skal
1 näve färsk koriander
Gör så här
Skär kycklingen i lagom bitar och kvarta champinjonerna.
Halvera körsbärstomaterna.
Banka lite på citrongräset med knivens handtag då släpper den smaken bättre. Strimla sedan tunt.
Skiva salladslöken.
Blanda buljong och kokosmjölk i en stor kastrull.
Tillsätt ingefära, citrongräs och limeblad (och chili/cayenne)
Koka upp och låt soppan sjuda i ca 15 minuter.
stek kycklingbitarna lätt (låt gärna skinnet sitta kvar) ni kan också bara lägga ner kycklingen i soppan och sjud tills kycklingen är genomkokt, i ca 3-4 minuter. Jag tycker om att det finns lite stekyta så därför stekar jag dem.
Tillsätt champinjoner och och låt kycklingsoppan sjuda i ytterligare någon minut.
Blanda i fisksås och limesaft samt lägg i tomaterna.
Häll upp i soppskålarna.
Strö salladslök och koriander över soppan och servera direkt.