Tom Kha Gai

Ett tips till sensommar/höstkvällen är att tillaga en fräsch Tom Kha Gai soppa till middag.

Till 3-4 personer
2 st kycklingfiléer eller 4 kycklinglårfileer 8 (ca 400g- 500g kött)
10 färska champinjoner
12 st körsbärstomater
1 st citrongräs (endast den vita delen)
2 st salladslök
4 dl höns/grönsaks buljong
4 dl kokosmjölk
evt lite färskhackat chili eller cayennepeppar

1-2 tsk riven färsk ingefära eller ännu hellre tunna skivor av galangal om du får tag i det
3 st limeblad
1,5 msk fisksås
färskpressad limesaft från 1 lime + rivet skal
1 näve färsk koriander

Gör så här
Skär kycklingen i lagom bitar och kvarta champinjonerna.

Halvera körsbärstomaterna.

Banka lite på citrongräset med knivens handtag då släpper den smaken bättre. Strimla sedan tunt.

Skiva salladslöken.

Blanda buljong och kokosmjölk i en stor kastrull.

Tillsätt ingefära, citrongräs och limeblad (och chili/cayenne)

Koka upp och låt soppan sjuda i ca 15 minuter.

stek kycklingbitarna lätt (låt gärna skinnet sitta kvar) ni kan också bara lägga ner kycklingen i soppan och sjud tills kycklingen är genomkokt, i ca 3-4 minuter. Jag tycker om att det finns lite stekyta så därför stekar jag dem.

Tillsätt champinjoner och och låt kycklingsoppan sjuda i ytterligare någon minut.

Blanda i fisksås och limesaft samt lägg i tomaterna.

Häll upp i soppskålarna.

Strö salladslök och koriander över soppan och servera direkt.

2016-08-24-18-19-43

2016-08-24-18-20-02

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg