hello

Musslor

Gårdagens musslor blev supersmaskiga. Vi åt till vi höll på att spricka. 3 kg musslor till 4 personer.

Och så enkelt att göra.

Först häller man alla musslor i en hink med kallt vatten och skrubbar utsidan sampt plocka bort “skägget”. Plocka bort trasiga och sådana som inte är stängda. Skölj några gångar i kallt vatten tills vattnet är klart.

Finhacka några schalottenlök och ett par vitlöksklyftor
Hacka några näver persilja

Stek löken mjuka och genomskinliga i smör i en stor gryta. Häll på grönsaksbuljong (ca ½ liter) och en halv flaska vitt vin. Låt koka upp och koka utan lock några minuter.

Häll på ett par dl grädde och persilja – låt koka upp igen

Lägg i de skrubbade och sköljde musslor och lägg på locket. låt vätskan koka upp och låt sedan musslorna ånga/koka i 5-10 minuter (beroende på storleken på grytan och volymen musslor i den). Vänd runt musslorna ett par gångar under tiden.

När du ser att musslorna har öppnat sig och kan se köttet inuti är de klara att äta. Ät enbart de musslor som öppnat sig. Om musslan fortfarande är stängd ska den kastas.

Gör gärna en aioli till.
2 ägggulor
1 tsk senap
1 pressat vitlöksklyfta
1 msk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja

Vispa med elvisp (stavvisp) alla ingredienser utom rapsoljan och häll sedan rapsoljan i långsamt under vispning. smaka av med salt.

Om man är ensam om att göra det så tar det nog ca 45 min alles in alles och är man två om jobbet så en sköljer musslor och den andra hackar och förbereder allt fram till kokning av musslorna så kan man få ner tiden avsevärd. Aiolin kan tillagas under tiden musslorna kokar.

2016-09-28-18-49-25 2016-09-28-18-20-44

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg