hello

Plockmat till avslutning, knytis eller picknick

Nu närmar sig Juni och för många innebär det barnaktiviteter som slutar med gemensam avslutning med barn och vuxna, då ofta som picknick eller knytis.

Drogmat brukar flöda i mängder och ofta är vi stressade för att hinna dig och har inte hunnit tanka med vettig mat innan, vilket gör detta till ett riktigt tungt riskområde.

Steg ett är som alltid att planera i förväg (tex genom din matplan med plan A, B och C som vi skrivet om tidigare). Det funkar inte att i panik åka till lokala mataffären på vägen för då blir det gärna lätt att plocka massor av “enkla” droggrejer att ha med.

Lägg tid på planering några dagar i förväg och se till att handla och förbereda knytis/picknickkorgen senast kvällen innan.

Och vad kan den då innehålla av bra saker?

I din matbutik hittar du alltid körsbärstomater och ofta mini morötter och snacksgurkor. Små och handy att skölja i förväg och packa med utan att det kräver något stort förberedande arbete

Ett glas med oliver – min personliga favorit där är halkidiki.

Fixa en röra – antingen att du smaksätter rysk yoghurt/smetana eller smaksätter en majonäs. Bara fantasin sätter gränserna för smaken. Testa tex ganska enkla saker som något av följande: vitlök, chili, senap (kung markattas dijon är renast), franska örter, färskhackad basilika, riven parmesan. sesamolja, saffran eller dill. Färdiga smaksatta röror är inte ett bra alternativ då de som oftast är sötade.

Andra bra saker att enkelt ta med kan tex vara parmaskinka (kolla innehållsförteckningen – parma/prochiutto är oftast osötad), någon bra salami, jokkmokks vedrökta karré, mozzarellakulor, hårdost i tärn, babybel är några enkla exempel som lätt går att ta med utan massor förberedelse i köket.

Allt ovan går att ta med utan massor förberedelser, kan ätas enkelt med fingrarna och plockas i de mängder man vill ha.

Idag finns det också många mataffärer som har plock-själv sallader, som även de kan vara ett av de bättre alternativ. Håll koll på kött och röror att det inte är med massor skit i.

Just nu går det även att hitta färska hallon att köpa till humana priser – så om du fixar det kan det vara en fin avslutning på plockmaten.

Som vanligt gäller det alltid att lyssna på dig själv. Bara för att vi skrivet en rekommendation här är det ju inte säkert att just du fixar det. Om du vet att du triggar på något av det som står här ovan, så skippa det…

Och drycken kan du enkelt ta med eget vatten/kolsyrat vatten, kaffe/te efter smak.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg