hello

Rustik Lammentrecote

Äntligen fredag – och vilken dag. M ramlade på El-cykeln igår på väg till jobbet och har numera en gipsat arm som ska opereras någon gång nästa vecka. Alla får dra sitt strå till lasset nu när han bara kan använda en hand – som tyvärr är den vänstra som han INTE är van att använda. Förhoppningsvis kan operationen göra att han inte behöver gips så länge….

I kväll blev det en lammentrecote med rotfruktsgratäng till de som ville (en åt rester då hon inte är så förtjust i lamm).

Lammet var enkelt – supersalt, peppar, timjan och lite torkad vitlöksflagor på och sedan en kort stund på stekpannan för att tillagas i ugn på 160 grader (ca 30 minuter) till en innertemperatur på 60 grader.

Innan jag satte igång med köttet fixade jag till en rotfruktsgratäng på:

  • 1 bit rotselleri
  • 1 bit kålrot
  • 3 små palsternackor
  • 3 små morötter
  • 2 gula lök
  • 7 vitlöksklyftor
  • 1 liten sötpotatis

Skalade och delade rotfrukterna i lagom bitar, lade dem i ugnsfast form och vände dem runt i generöst med supersalt och olivolja.

In i ugnen på 200 grader varmluft 45 min.

Efter ca 30 min hällde jag över 3 dl grädde jag hade kokat upp med en bit Saint Agyr (mögelost).

Och ja – jag har 2 ugnar – vilket gör att jag kunde göra maten på olika temperaturer.

Med en ugn är ett alternativ att steka köttet nästan klart på stekpannan (45-50 grader innertemperatur) och sedan lägga det in ovanpå rotfruktsgratängen de sista 5-10 min.

Servera t.ex. med mörkgröna grönsaker med färgrikt inslag av röd paprika. Detta ger tillskott av vitaminer, fibrer och antioxidanter – Mörkgröna grönsaker för att det är viktigt med B9 (Folsyra) tillsammans med köttet för bästa upptag.

Happy friday allihop

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg