hello

Självhjälp vid IBS

Då jag slutligen fick slaskdiagnosen IBS ställd var det med rådet från läkaren att ta reda på vad jag inte tål genom att testa mig fram och framför allt – ät mer fiber och fullkorn. Jag fick även inulingranulat utskriven på recept som remedien för mina livslånga problem med upblåst gasig mage – där magkrampor var vardagsmat och toalettbesok ofta var många och ibland väldigt få.

Idag vet jag mycket mycket bättre – dessa råd var katastrof för min kropp som visade sig inte tåla för störa mängder stärkelse,  och har nu hittat en (som oftast) lugn och glad mage/tarm, som går att lita på.

Vägen till tillfrisknad har dock varit lång och med mycket experimenterande där vändningen kom i december 2008 – vid 40 års ålder – läs mer om det här.

Jag har jobbat med min egen läkning och mitt eget pussel nu i snart 10 år och känner nu att jag är nästan i mål – har fortfarande problem med mycket torr hud och använder numera enbart rena kroppsvårdsprodukter från Scandinavian Herbs och har i tillägg till det börjat stödja tarmen och leverns avgiftning med egenkokt benbuljong, lerkapslar och probiotika. För leverns avgiftning inser jag också att jag missat det viktiga pektinet som finns i tex äppleskal och lingon, varför en moderat mängd äpple och lingon har hittat sin väg in i min kost.

Vi är alla olika och behöver hitta vår egen lösning. Om du just nu pysslar med att hitta DIN – så börja med näringsrik mat och ta bort sånt kroppen inte klarar av i nuläget – en ide kan vara att kolla upp en eller flera av dessa grupper:

FODMAP

Nattskatteväxter

Mejeri

Stärkelse – tex stärkelserika produkter som pasta, ris, bröd, potatis, bulgur, quinoa…..

En frisk mage och tarm som jobbar för dig och inte emot dig behöver lugn, och för det  måste du lyckas befinna dig i det avstressade parasympatiska nervsystemet åtminstone några gångar per dag. Gärna i samband med måltid 🙂

Sedan behövs också

  • Bra magsyrenivå i magsäcken
  • Bra mix av tarmbakterier
  • Rätt enzymer och rätt mängd som kan klippa sönder maten
  • Undvik födoämnen som din kropp inte klarar av just nu (det kanske funkar senare när kroppen har hunnit repareras)
  • Lyssna på kroppen signaler och gå på toa när kroppen säger till. Sitt ordentligt på toan så du underlättar tarmens egen funktion i stället för att ställa till det
  • och sist men inte minst – Skippa gluten eftersom den ställer till det i din tarm med massor dumma saker och försvårar läkning

Om du känner att du behöver hjälp med att komma igång med att reda ut i ditt eget pussel så kontakta mig gärna. Jag finns att boka för samtal på boka direkt

Om du vill testa på en bra probiotika helt utan tillsatser, socker eller E330 (citronsyra) så har jag har tagit in Aqualogiks probiotika i min webshop (8-10 droppar i ett glas vatten för att tillsätta bra bakterieflora och bakteriemat)

Jag har också plockat in deras lerkapslar (burk med 120 stk) – också helt utan socker, E330 och andras tillsatser. Även dessa går att beställa i webshoppen

Sist men inte minst – Om du bryr dig om vad du stoppar i munnen så börja även fundera på vad du lägger på huden. Allt du stoppar i munnen ska passera leverns/lymfans reningsverk innan det går ut i blodet. Det som tas upp via huden går direkt ut i blodet utan att passera denna avgiftning. Stödja i stället din underbara kropp med rena kroppsvårdsprodukter som blir mat för huden i stället för att torka ut den. Använd naturliga vegetabiliska oljer och örter i stället för produkter med en massa skumma tillsatser och uttorkande mineralolja som bas (visste du att tex vaselin och babyolja både är namn på ren uttorkande mineralolja ?) . I min webbshop finns det ett brett utbud av rena produkter för både kropp, hår och ansikte.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg