Måndagens middag var planerad som schnitzel med råstekt blomkål och gräddsås. I verkligheten blev det då med blomkålsris i stället, då vi hade en sådan rest i kylen från tidigare.
Först bankades köttet ut till förhållandevis tunna bitar (ca 0,5 cm tjocka).
sedan vände vi dem i en panering bestående av
- ägg och grädde ihopvispad i djup tallrik (till 6 schnitzler använde vi 1 stort ägg och 0,5 dl grädde).
- mandelmjöl, sesamfrön, salt och pepper (i förhållandet 2/3 mandelmjöl och 1/3 sesamfrön).
Stekte dem sedan 2 och 2 i stora stekpannan med massor smör på medium värme.
Gräddsåsen gjordes på 25g smör, 2,5 dl grädde, 1/2 tsk supersalt, några droppar soya och några vrid på pepparkvarnen och reddes av med 1 tsk arrowrot utblandat i kallt vatten i en äggkopp (bättre än maizena redning).
Blomkålsriset kan man med fördel göra en stor portion av för att kunna enkelt värma på flera dagar i rad om så önskas.
till 4 portioner ta ett medelstort blomkål och riv på rivjärnet där du river på sidan med de små hål. Det blir då riskornstora bitar som du kan hälla i kokande saltat vatten (1 l vatten, 1 tsk salt) och låta koka med i ca. 2 min. Sila och servera blomkålsriset med resten av maten.
Blomkålsrisrester kan vid senare tillfälle med fördel värmas på lätt eller stekas lätt med tex. salladslök, svamp eller annat gott för avnjutning.