hello

Tillbehör med spenat som huvudingrediens

Spenat är ett gott och rustikt tillbehör till höstmaten som är fullt med nyttiga vitaminer och mineraler..

Visste du att om du får i dig 100g försk spenat så har du fått i dig nästan hela ditt rekommenderade dagsintag av folsyre (B9) ?

Färska blad ger högt intag av 3 olika B vitaminer (B2,B6 och B9) samt C + ganska bra med A och E.  Spenaten har även ett högt innehåll av Järn, Kalcium, Kalium och Magnesium. Det sista något som en del upplever brist på och som ger kryp i benen.

Se därför till att få i dig en bra andel spenat i din mat i stället för att köpa dyra kosttillskott. Gärna båda färska i salladen och stekta som varmt tillbehör.

Om du stekar minskar mängden B och C vitaminer – vilket kan vara bra att veta.

Min varma höst och vinterfavorit är smörstekt spenat med franska örter, rostade pinjenötter och bacon/sidfläsk. Beroende på hur du känner kan detta serveras som tillbehör till en bra köttbit eller fisk – eller ätas som den är som fullvärdig lunch.

Som tillbehör till 4 personer :

  • 200g fryst babyspenat (hela blad ej hackat)
  • 50g pinjenötter
  • 1 paket bacon eller liknande mängd rökt sidfläsk
  • 1 tsk franska örter (herbes de provence)
  • 1/2 tsk supersalt
  • 1 krydmått grovmalen svartpeppar
  • 25 – 50g smör (efter behag)

Gör så här :

Börja med att steka upp bacon/sidfläsk lätt (inte knaper).

Under tiden den steker ta i hälften av de franska örter och all svartpeppar

lägg även i pinjenötterna och låt dem rostas lätt i fettet från köttet. lägg åt sidan

Tina spenaten på stekpannanpå medelvärme

När tinat – lägg i en klick smör,  den andra hälften av de franska örter samt saltet och stek lätt en kort stund.

Lägg tillbaka bacon och pinjenötter, blanda runt och låt allt steka färdigt tillsammans.

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg