Spenat är ett gott och rustikt tillbehör till höstmaten som är fullt med nyttiga vitaminer och mineraler..
Visste du att om du får i dig 100g försk spenat så har du fått i dig nästan hela ditt rekommenderade dagsintag av folsyre (B9) ?
Färska blad ger högt intag av 3 olika B vitaminer (B2,B6 och B9) samt C + ganska bra med A och E. Spenaten har även ett högt innehåll av Järn, Kalcium, Kalium och Magnesium. Det sista något som en del upplever brist på och som ger kryp i benen.
Se därför till att få i dig en bra andel spenat i din mat i stället för att köpa dyra kosttillskott. Gärna båda färska i salladen och stekta som varmt tillbehör.
Om du stekar minskar mängden B och C vitaminer – vilket kan vara bra att veta.
Min varma höst och vinterfavorit är smörstekt spenat med franska örter, rostade pinjenötter och bacon/sidfläsk. Beroende på hur du känner kan detta serveras som tillbehör till en bra köttbit eller fisk – eller ätas som den är som fullvärdig lunch.
Som tillbehör till 4 personer :
- 200g fryst babyspenat (hela blad ej hackat)
- 50g pinjenötter
- 1 paket bacon eller liknande mängd rökt sidfläsk
- 1 tsk franska örter (herbes de provence)
- 1/2 tsk supersalt
- 1 krydmått grovmalen svartpeppar
- 25 – 50g smör (efter behag)
Gör så här :
Börja med att steka upp bacon/sidfläsk lätt (inte knaper).
Under tiden den steker ta i hälften av de franska örter och all svartpeppar
lägg även i pinjenötterna och låt dem rostas lätt i fettet från köttet. lägg åt sidan
Tina spenaten på stekpannanpå medelvärme
När tinat – lägg i en klick smör, den andra hälften av de franska örter samt saltet och stek lätt en kort stund.
Lägg tillbaka bacon och pinjenötter, blanda runt och låt allt steka färdigt tillsammans.