Pasta Carbonara är en av de rätter som 10åringen gärna väljer om hon ska ge input till veckomenyn, och hon är också gärna med att ta ansvar för att maten lagas och kommer på bordet, så det är ett återkommande inslag på vårt matbord. Därför skattar jag jag Zucchinin högt då jag med den kan laga grönsakspasta (Zoodles) i stället för den där jobbiga spannmålspastan som varken min mage, min hjärna eller mina smaklökar vill ha längre.
Zoodles är lättlagade om man har en spiralizer. Det finns massor olika att hitta på nätet men jag använder denna som nog är den enklaste och som tar minst skåpsplats när den inte används.
ZucchiniZoodles kan man koka, steka eller äta råa som de är. Så variationen är stor.
Förutsättning för kokning/stekning är att man har lite salt på zoodles en stund innan så de vattnas ut lite.
Kokning : 2 minuter i saltad kokande vatten. Häll av vattnet servera
Stekning : en klick smör på stekpannan, evt pressat vitlök och sedan bara att steka lite lätt på medelvärme. Ta gärna lite olivolja på efteråt när du vänder runt och lägger upp för servering.
Rå som del av sallad : olja på, vända runt med resten av salladsingredienserna, servera.
Denna kväll var det carbonara de skulle användas till och då gjorde vi såsen av:
- 1 paket bacon
- 250g champignoner
- 2 dl grädde
- ett skvätt soya (glutenfri)
- 1 pressad vitlöksklyfta
- salt och peppar
- en färsk äggula per person
Först klipptes bacon. Svampen tvättades, delades och stektes sedan tillsammans med bacon och vitlök.
Grädde på tillsammans med soya och sedan lät vi det koka in till det var krämigt och smakade av med salt och peppar.
Äggulor separerades från vitorna och serverades i halva äggskal i äggkoppar så det kunde blandas med zoodles och carbonarasåsen direkt på tallriken.
Denna gång blev det steka zoodles och såg ut såhär på tallriken :