Ankbröst m. sparris och chevregratinerade rotfrukter

En av de godaste livsmedeln jag vet måste absolut vara ankan. Det finns så mycket gott att göra med den och så är den inte like förstörd som kycklingen. Och så är det mycket bra fett på också! what’s not to like…

Anklevern gör jag leverpatej eller mousse på. Perfekt att äta på ett fröknäcke.

Sedan kan man konfitera ankan i eget fett eller som jag gjorde här – steka upp ankbröstet.

Om du har lyckan att ha SousVide gryta så kör bröstet 2.5 timmar på 57 grader och fräsa på på skinnsidan efteråt.

Om du vill tillaga den traditionellt så steka den lätt på skinnsidan först och låt den gå färdigt i ugnen på 125 grader tills den nått en innertemperatur på 60 grader.

Börja med att skära ett rutmönster på fettsidan. Skär nästan in i köttet. Krydda med salt på båda sidor och tillred med en rosmarinkvis i vacuumpåsen eller på stekpannan beroende på tillagningsform.

Som tillbehör är sparris ju perfekt här på våren/försommaren. Jag brukar ta gröna färska sparris, brytar av den träiga delen, vänder i olja och salt och stekar eller grillar dem några få minuter. Denna gången tog jag och rostade lite pinjenötter och lade på.

Sedan behövs egentligen inte så mycket mer !

Om du vill så kan du tex laga en gratäng på rotfrukter och ha i lite chevre.

Ett smart sätt att göra det på är att först skära de utvalda rotfrukter i bitar som är max 0,5 cm tjocka (tex, palsternacka, kålrot, rotselleri, lök…). lägg i gryta med grädde (behöver inte täcka alla rotfrukter – bara den mängden du tänker ska finns i gratängen), lite buljong, finhackad vitlök och salt och låt koka i 10 min på låg värme. Rör om då och då. Mot slutet smular du chevre-ost i och låter det blandas med resten.

Lägg upp i ugnsfast fat och sprinkla riven ost över. kör i ugnen på 225 grader  ca 20-30 min. till gratängen fått fin färg.

Kanske en bra rätt såhär till helgen? I alla fall – smaklig måltid

Om du vill inspireras till sockerfri matlagning så kolla gärna här

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg