Här har du fantastiskt god bjudmat, eller om du bara vill göra lite extra ut av maten för dig själv.
I kväll gjorde vi en fläskfile tournedos med italienska smaker av pesto, tomat och mozzarella. Till detta serverades en rosépepparsås och råstekt blomkål.
Maten är inte särsklid komplicerad så följ bara instruktionen här. Räkna med att det tar ca 60 minuter alles in alles om du tar den snabba varianten av pesto.
Ingredienser till 5 personer:
- 2 fläskfilé
- 2 paket prosciutto a’ 80g
- 2 x 125 g buffelmozzarella
- 2 tomater
- 1 sats pesto (recept finns här – både en enkel variant som bara tar 2 minuter och den traditionella där du hackar för hand)
- 1 blomkålshuvud
- 1 vitlöksklyfta
- 3 msk rosepeppar
- ett litet gult lök
- 4 dl grädde
- 1 dl benbuljong (eller buljongtärning om inte du har det)
- SuperSalt, peppar
- smör att steka i
- Börja med att sätta ugnen på 175 grader varmluft.
- Rensa fläskfiléérna från tråkiga hinnar
- Salta och peppra och bryna köttet runt om på stekpanna i smör
- lägg prociutto omlott på en skärbräda och linda fileerna i skinkan innan du lägger dem i ett ugnsfast fat.
- sätt i ugnen – ca 25 minuter. Håll koll på temperaturen -Om du har stektermometer så ta ut köttet igen vid 58 grader
- under tiden köttet står i ugnen förberedar du de andra sakerna
- Hacka löket fint
- lägg en klick smör i botten på en såskastrull och fräs löket så det blir glänsande
- mortla rosepeppar och lägg i kastrullen att fräsa med
- häll på grädde och buljong och låt såsen stå och bubbla på låg värme tills resten av maten är klar
- fixa peston – UTAN OLIVOLJA
- skiva tomaterna i ca 0,5 cm tjocka skivor
- skiva mozzarellan i 0,5-1 cm tjocka skivor
- dela blomkålen i små buketter och skiva vitlöksklyftan tunnt
- plocka ut köttet när det nått 58 grader och lägg upp på skärbräda. höj temperaturen till 225 grader
- skär 4 cm tjocka biffar av filéerna och ställ me snittytan uppåt i det ugnsfasta fatet
- lägg på en klick pesto på varje biff
- lägg en tomatskiva över
- avslut med en skiva mozzarella
- ställ köttet tillbaka i ugnen 5-6 minuter eller tills mozzarellan smält och fått lite färg
- Under tiden fräser du vitlök i smör på stekpanna och lägger i blomkålet att fräsa med ett par minuter under omröring. Salta väl
- Om det finns pesto kvar – blanda i olivolja och ställ fram på bordet som extra tillbehör
- Lägg upp blomkål på fat och häll såsen i en såssnipa
- ta ut köttet och servera direkt.
SMAKLIG MÅLTID