hello

Glutenfria crepes

När jag föreslog alla i familjen att vi skulle ha crepes till middag en dag i denna veckan, var 2 av 5 ytterst tveksamma till detta (2 av barnen). Pannkakor med matig fyllning var inget de triggade på. Att jag dessutom sade att det skulle vara mjölfria pankisar tog dem på defensiven och de protesterade och sade att de hoppades det också skulle finnas rester från andra dagar att ta till om de inte tyckte om dem !

Behöver jag säga att fatet rensades ! och att inga rester var nödvändiga 🙂

Pannkakssmet till 6-8 pannkakor gjorde jag på:

  • 6 ägg
  • 1-1,5 msk fiberhusk
  • 1,5 dl grädde+1 dl mjölk
  • 1 tsk supersalt

Vispade ihop allt utan mjölken och lät det stå några minuter. Det tjocknade ganska rejält och därför tog jag i lite mjölk till lagom tjocklek (Det ska få samma konsistens som vanlig mjölsmet)

Jag gjorde 2 olika fyllningar – en med räkor och en med skinka.

Räkfyllning (2 crepes)

  • 1,5 – 2 dl skalade räkor
  • 1 msk hackad dill
  • 25gram smör
  • 1,5dl grädde
  • smakrik riven ost
  • supersalt

Koka upp smör, salt o grädde och låt det koka några minuter så det tjocknar lite. Sänk temperturen på spisen till låg värme och lägg i de sköljde räkorna, dill och blanda i riven ost till tjock konsistens. Ställ åt sidan.

Skinkfyllning (4 crepes)

  •  3 dl rökt skinka i bitar
  • 100g färskost med pepparrot
  • 1,5 dl rysk yoghurt
  • Supersalt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser – yoghurten sist och lite i taget tills du fått önskad konstistens – Denna röran ska bli fast. Och ställ sedan åt sidan

Stekning av pannkakorna :

Smält en liten klick smör i stor stekpanna.

Rör om i pannkakssmeten – den ska vara flytande utan att vara rinnig. Om för tjock blanda i lite mer mjölk eller grädde

Fördela ut pannkakssmet i stekpannan precist som med traditionella mjölisar och stek som helt vanliga pannkakor ska stekas.

lägg färdiga pannkakor på hög på tallrik och låt svalna lite grann.

Sätt ugnen på 175 grader och lägg fyllning på en pannkaka åt gången – en strimma på mittdiagonalen, rulla ihop och lägg upp på ugnsfast fat/plåt.

När alla crepes ligger på fatet/plåten kan du ringla över lite smakrik ost och sedan placera i ugnen i ca 15 minuter.  Servera med blandat grön sallad tillsammans med färgglada inslag som tex paprika och ringla olivolja över salladen. Smaklig måltid

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Varukorg