Det känns alltid spännande de veckor det inte är jag som lägger upp veckoplaneringen. Då jag var iväg hela helgen till Anna Hallens Livsstilsgård för att träffa likasinnade kostrådgivare och samla nya kunskaper så blev denna vecka en sådan och jag har lovat att inte lägga mig i – annat än till torsdagen då jag lagar både till oss och Hoodifood.
Igår – dvs måndagen – blev det en smarrig örtagårdskyckling med massor fina färgglada grönsaker och blomkålsris. Detta tänkte jag lägga upp recept på här !
Kyckling och grönsaker till 5 personer :
- 5 x kycklingfilet eller kycklinglårfile (gärna REKO för visat hänsyn till djuren och MYCKET bättre smak)
- ett par matskedar franska örter (herbes de provence kallas det också)
- ett par vitlöksklyftor
- 1 stor gul lök eller 2 små
- 1 mellanstor squash
- paprikor (gärna både röd, gul och grön)
- 1 tetrapack krossade tomater (min favorit där är italineska Mutti – finns i de flesta mataffärer)
- generöst med smör/olivolja (gärna 0,5 – 1 dl)
- SuperSalt o peppar att krydda med
Blomkålsris hittar du här >>
Sätt ugnen på 175 grader
Ta kycklingbitarna och fördela ut de franska örter överallt på dem.
Skala och hacka lök och vitlök (inte jättefint och inte allt för grovt)
Skär squash i 1 cm tjocka skivor (eller bitar om du föredrar det)
Strimla paprikorna grovt – och se till att ta bort kärnor och vita hinnor
Börja med att försteka kycklingbitarna på båda sidor några minuter i hälften av matfettet. Kycklingen ska ha stekyta på både sidor.
Lägg in kycklingen i ugnen på ett fat att den kan steka färdigt där.
Lägg resten av matfettet i stekpannan/stekgrytan och lägg i lök, vitlök, squash och paprika. Låt dem fräsa till de är mjuka. Häll över krossade tomater och krydda.
Låt nu grönsakern stå och sjuda ca 10 minuter under lock
Under tiden stekar du blomkålsriset och får det klart. Lägg upp i skål.
När kycklingen är redo (klar vätska sipprar ut om du testar att skära i den) så lägger du den ovan på grönsakerna i stekpannan/stekgrytan och sätter det på bordet.
smaklig måltid
