Helrostad rotselleri med blandsallad och valnöts/ädelostsås

posted in: Recept | 0

Här har du en riktig gourmetmiddag och på köpet vegetariskt. Det var i alla fall länge sedan jag hade så fina och välanpassade smaker i munnen.

I förre veckans veckoplanering var vi sugna på att testa något nytt och hade sett något med helrostad rotselleri swisha förbi i sociala medier.

Därför bestämde vi att det skulle vara ugnsrostad rotselleri med blandsallad en valnötsgremolata och kall röra på mixat ädelost, creme fraiche, valnötter, gräslök, citronzest, salt och peppar.

Det som tar tid är att rosta sellerin hel i ugnen. Räkna med 2 timmar på 180 grader, men resten är snabbt fixat.

Ingredienser till 2 personer kommer här:

  • En hel rotselleri
  • 75g smör
  • 100g valnötter (hälften rostar du till gremolata)
  • 50 – 70g ädelost (beroende på hur mycket du vill den ska smaka)
  • Ca 1 dl creme fraiche
  • 2 msk vatten
  • 1 msk finhackad gräslök
  • Salt & peppar
  • (evt lite honung – om du inte fixar det skippar du den)
  • 1 liten påse blandsallad gärna med rosésallad i

Såhär gör du:

  • Sätt ugnen på 180 grader
  • Skala bort det yttre bruna från rotsellerin
  • Salta och peppar sellerin och lägg den i ett ugnsfast fat
  • Lägg smöret ovanpå sellerin och ställ i ugnen ca 2 timmar
  • Ungefär en gång i halvtimmen öppnar du ugnsluckan och öser på sellerin med det smälta smöret som båda blir mörkare och mörkare
  • Under tiden sellerin står i ugnen fixar du med det andra
  • Rosta ca hälften av valnötterna på en torr panna och grovhacka/grovmixa sedan till servering
  • Mixa ihop resten av valnötterna, ädelost, Creme Fraiche, citronzest, gräslök och vatten (och evt honung).

Vid servering :

Lägg upp salladen på tallriken och dryssa över valnötsgremolatan. ringla sedan över den kalla säsen.

Plocka ut sellerin ur ugnen och dela den i 8 bitar. ta 3-4 bitar på varje salladsklädd tallrik och ringla även här över kall sås och valnötskross.

Servera och njut.

Om du känner att det här med vegetariskt inte riktigt är din grej, så är jag alldeles säker på att detta också funkar jättebra i mindre portion tillsammans med en fin grillat köttbit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.