Julsallad, kanelkyckling och Saffranssås

posted in: Candida, Helgmat, Kost, Middag, Recept | 0

På återträffen med våra klienter här i december bjöd vi på en lunch med julkänsla i kvadrat.

Det blev en Julsallad på grönkål och rödkål, som serverades med en kyckling smaksatt med kanel och vitlök och till det en alldeles ljuvlig saffransmajonäs.

Vi börjar med Salladen :

  • 50/50 rödkål/grönkål (Till 4 personer tex ett fång grönkål och samma volym av hackad rödkål som grönkålen ger)
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl mandlar eller solrosfrön eller andra nötter/frön du vill ha i din sallad
  • Rivet skal från en citron
  • 1-2 tsk Annas supersalt (beroende på hur mycket du tycker om salta smaker)
  • 1 näve persilja
  1. Börja med att hacka rödkål och grönkål i bitar som du vill ha – vissa vill ha det alldeles finhackad och andra tycker om grövre bitar. du bestämmer hur du vill ha det.
  2. Blanda vinäger, olja och senap och vispa ihop det med gaffel
  3. Häll över den hackade kålen och blanda runt
  4. Börja på gremolatan genom att torrosta nötter/frön på medelvarm stekpanna (de ska bli ljusbruna eller börja “prata” på stekpannan
  5. grovhacka persilja och riv citronskalet
  6. mixa nötter, persilja, citronskal till ett grovt mjöl – alternativt grovhacka allt med kniv
  7. Salta nötmixet och blanda runt
  8. häll över salladen och blanda runt

Om du fixar och vill ha det lite extra färgglatt kan du även lägga på lite granatäpplekärnor.

Denna sallad går bra att förvara i kylen ca en vecka – och den blir bara bättre av att stå ett par dagar innan du äter den.

Saffransmajonäs :

  • 2 dl majonäs
  • 1 brev saffran
  • en nypa salt

Blanda runt och låt stå kallt över natten för att låta saffransmakarna utveckla sig. Rör om innan du serverar.

Kanelkyckling till 4 personer:

Denna förbereder du också med fördel genom att lägga i marinad en dag innan du tänker äta den.

  • 600g kycklingbitar (lårfile, innerfile, kycklingsteaks, eller vad du nu vill ha
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk kanel
  • 2 finhackade vitlöksklyfter
  • 1 tsk supersalt
  • Saften från ½ färskpressad apelsin
  1. Pressa apelsinen och hacka vitlöken
  2. Blanda ihop alla ingredienser i en påse (utom kycklingen)
  3. Lägg kycklingbitarna i och låt kycklingen marinera kallt över natten för mer smak (om du har bråttom – försök låta kycklingen ligga i marinaden minst 30 – 60 minuter)
  4. Ta fram kycklingen så den inte är iskall när du tänker tillaga den
  5. 20 minuter innan du tänker äta, Plocka upp kycklingbitarna och stek i smör på varm stekpanna så de får fin stekyta. Häll marinaden på och låt kycklingen simre färdig på låg värme.

Om du gör stora mängder av kycklingen så kan du även lägga kyckling med marinad i ett fat och in i ugnen på 175 grader i 25 minuter (kolla så den är färdig, det beror ju helt på hur stora eller små bitar du använder).

För fler recept som är sockerfria och glutenfria (och många även mejerifria) så kollar du på LevaSockerfri’s receptsida

close

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.