Ut med det gamla och in med det nya!! så sägs det gärna och ofta kring nyår.
Jag vet inte om andra ser detta som nytt – men för mig var detta i alla fall ett nytt tillskott till favoriträtterna hemma, och jag hoppas att någon annan också kan ha glädje av att receptet finns här.
Kycklingfärs är både billigt och gott – om man bara vet vad man ska göra med det. Att göra wallenbergare på kycklingfärsen ger ett bra tillskott i fett och smak – så det är varmt att rekommendera.
Wallenbergare till 5 personer :
- 800 kycklingfärs
- 2,5 dl vispgrädde eller kokosgrädde
- 4 äggulor
- 2 tsk supersalt
- några drag med pepparkvarnen
- 1 klick smör att steka i
Råstekt broccoli till 5 personer
- 500g färsk broccoli
- 1 vitlöksklyfta
- pressad saft från 1 citron
- en rejäl klick smör
- ½ – 1 dl torrostade frön som tex linfrön, sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön
Gräddsås – eller så skippar du den och gör ganska enkelt skirat smör till
- 2 dl grädde
- 1 dl buljong (gärna egen benbuljong om du men annars ta det du har)
- 1 msk krossad rosépeppar
- 1 finhackad schalottenlök
- 1 tsk supersalt
Såhär gör du:
- Förbered : Blanda ihop färs med alla andra ingredienser till wallenbergarna (dock ej smörret) – ställ kallt 10 minuter
- Dela broccolin i små buketter, använd även stjälken antingen skivad i 1 cm tjocka skivor eller strimlade
- Torrosta fröna några minuter på torr panna på medelhög värme (7. på vår induktion som går till 9)- stll åt sidan
- Finhacka schalottenlök och mortla rosépeppar
- Biffarna: Sätt ugnen på 175 grader och ta fram färsblandningen.
- Forma ca 10 biffar. stek biffarna lätt (så de håller sig samlade) i omgångar i smör på stekpanna och låt dem gå färdiga i ugnen.
- Såsen: Ta fram en gryta att göra såsen i – och smält smöret på medelhög värme.
- Bryn lök och rosépeppar
- Häll på buljong och grädde, låt koka upp och sänk till medelvärme
- låt såsen reducera och smaka av med salt.
- Broccolin: Under tiden såsen reducerar och biffarna går klara i ugnen ka du nu fixa broccolin. Skölj ur stekpannan du stekte biffarna i och smälta en ny klick smör i den.
- Lägg broccolin i stekpannan, salta och låt gå för medelhög värme ca. 5 minuter medan du rör om i dem. pressa över citron mot slutet och låt värmen koka bort eventuell vätska.
- droppa eventuellt över tryffelolja om du har. inte nödvändigt men kan ge en extra liten touch för maken.
- Servera Broccolin i skål blandat med de torrostade fröna tillsammans med ett fat med kyckling wallenbergare och gräddsåsen.
