Kyckling wallenberg med råstekt broccoli

Ut med det gamla och in med det nya!! så sägs det gärna och ofta kring nyår.

Jag vet inte om andra ser detta som nytt – men för mig var detta i alla fall ett nytt tillskott till favoriträtterna hemma, och jag hoppas att någon annan också kan ha glädje av att receptet finns här.

Kycklingfärs är både billigt och gott – om man bara vet vad man ska göra med det. Att göra wallenbergare på kycklingfärsen ger ett bra tillskott i fett och smak – så det är varmt att rekommendera.

Wallenbergare till 5 personer :

  • 800 kycklingfärs
  • 2,5 dl vispgrädde eller kokosgrädde
  • 4 äggulor
  • 2 tsk supersalt
  • några drag med pepparkvarnen
  • 1 klick smör att steka i

Råstekt broccoli till 5 personer

  • 500g färsk broccoli
  • 1 vitlöksklyfta
  • pressad saft från 1 citron
  • en rejäl klick smör
  • ½ – 1 dl torrostade frön som tex linfrön, sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön

Gräddsås – eller så skippar du den och gör ganska enkelt skirat smör till

  • 2 dl grädde
  • 1 dl buljong (gärna egen benbuljong om du men annars ta det du har)
  • 1 msk krossad rosépeppar
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 tsk supersalt

Såhär gör du:

  1. Förbered : Blanda ihop färs med alla andra ingredienser till wallenbergarna (dock ej smörret) – ställ kallt 10 minuter
  2. Dela broccolin i små buketter, använd även stjälken antingen skivad i 1 cm tjocka skivor eller strimlade
  3. Torrosta fröna några minuter på torr panna på medelhög värme (7. på vår induktion som går till 9)- stll åt sidan
  4. Finhacka schalottenlök och mortla rosépeppar
  5. Biffarna: Sätt ugnen på 175 grader och ta fram färsblandningen.
  6. Forma ca 10 biffar. stek biffarna lätt (så de håller sig samlade) i omgångar i smör på stekpanna och låt dem gå färdiga i ugnen.
  7. Såsen: Ta fram en gryta att göra såsen i – och smält smöret på medelhög värme.
  8. Bryn lök och rosépeppar
  9. Häll på buljong och grädde, låt koka upp och sänk till medelvärme
  10. låt såsen reducera och smaka av med salt.
  11. Broccolin: Under tiden såsen reducerar och biffarna går klara i ugnen ka du nu fixa broccolin. Skölj ur stekpannan du stekte biffarna i och smälta en ny klick smör i den.
  12. Lägg broccolin i stekpannan, salta och låt gå för medelhög värme ca. 5 minuter medan du rör om i dem. pressa över citron mot slutet och låt värmen koka bort eventuell vätska.
  13. droppa eventuellt över tryffelolja om du har. inte nödvändigt men kan ge en extra liten touch för maken.
  14. Servera Broccolin i skål blandat med de torrostade fröna tillsammans med ett fat med kyckling wallenbergare och gräddsåsen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Varukorg