Ett höstigt recept på blomkålssoppa som smakar sådär härligt mustigt och är gjort på ugnsrostat blomkål, gul lök och vitlök.
Igår kväll skulle M och sonen iväg på sista U17 fotbollsmatchen för säsongen. (5-2 till grabbarna blev det :))
Jag hade planerat att vi skulle äta Blomkålssoppa och det var bra att jag hittat på något förhållandevis snabbt att tillreda då vi bara hade 60 minuter på oss, från start på matlagning till killarna skulle ut genom dörren.
Ingredienser till 4 (huvudrätt) – 8 (förrätt) portioner:
Till ugnsbakningen – sätt ugnen på 225 grader och när varm rosta nedanstående i 30 min på plåt i ugn (ska lukta rostat och har fått delvist mörk rostat yta)
- 1 mellanstort blomkålshuvud delat i buketter enligt strukturen på huvudet (dela de största i 2).
- 2 små gula lökar (eller ett stort) delat i 8 båtar
- 2 vitlöksklyftor delat totalt i 4 bitar
- 1,5 tsk av det goda Supersaltet fördelat ut över grönsakerna
- 1/2 dl Olivolja över grönsakerna och blandat runt
Soppan
Under tiden grönsakerna rostas förberedas den flytande delen. Lägg i kastrull och koka ihop på låg-medel värme värme (behöver bara värmas upp så osten och smöret har smält ihop med grädde och creme fraiche/yoghurt)
- 2 dl grädde (40%)
- 1 dl creme fraiche eller fet yoghurt
- 0,5 – 1 dl buljong (gärna hemmagjord benbuljong)
- 1 msk smör
- 1 msk mögelost (jag använde en rest saint agyr)
Koka upp 1/2 L vatten separat så det är varmt men häll inte i förrän på slutet
När grönsakerna är mjuka och har fått den rostade (bruna och mörkbruna) ytan häller du dem i vätskan och kör med stavmixer till en slät massa. Späd ut med det kokande vattnet till önskad konsistens (jag tror jag hade i ungefär 4-5 dl – då blev soppan ganska tjock).
Liten fotnot. Om du inte använt supersalt kan du kanske behöva ha grönsaksbuljong i soppan i stället för vatten. Supersaltet innehåller 1/3 örtsalt som i sig bidrar till smaksättningen.
Som det lilla extra kan man t.ex rosta pinjenötter eller steka lite rökt sidfläsk att lägga på för extra mättnad.
Smaklig måltid
Vill gärna läsa dina recept!
Hej Ulrika, Kul att du vill det. Om du tittar under recept i toppen av min sida så hittar du allt jag publicerat för världen 🙂