hello

Smärtans pris

Som snart 50 åring och överrörlig, så börjar överrörligheten ta ut sitt pris och jag jobbar just nu med ett axelparti som är inflammerat av för mycket nötning i skulderleden.

Alldeles för grunda ledskålar gör att mina armar genom mesta livet har kunnat ramla ur led åt alla håll, vilket såklart är jättejobbigt och väldigt påfrestande för leder, muskulatur och ligament.

För ungefär 6 mdr sedan gick jag därför till en sjukgymnast för att få ett rehabprogram för att stärka muskulaturen i axelpartiet och den vägen avlasta de smärtande kullederna.

Vid första besöket undersöktes jag och sjukgymnasten konstaterade att det var inflammerat och rekommenderade då omedelbart att jag skulle ta smärtstillande och antiinflammatorisk medicin till en början innan vi skulle sätta igång med större aktiviteter.

Mitt svar överraskade honom –  att jag vill lyssna på kroppen och försöka läka med kosten och bra övningar och INTE ta bort smärtan eller använda läkemedel.

Så fort jag sagt detta fick jag ett stort leende och svaret att då skulle vi ta itu med det på det viset. Inga frågor eller konstigheter. Härligt att det finns sådant folk som inte bara söker quick fix…

Jag kämpar fortfarande – gör mina rörelseövningar varje dag samt djupandas ett antal gångar för stöd i läkning, äter min antiinflammatoriska kost fri från gluten, socker och annat omega6 höjande skit och äter min antiinflammatoriska omega 3 som tillskott. Jag låter smärtan tala om när jag gör fel rörelser och känner att det går åt rätt håll, men det kommer ta tid. Detta är ingen quick fix.

Jag lär mig att lyssna på min kropp. Den berätter med smärta om jag gör fel. Om jag tagit smärtstillande hade jag säkert kunnat fortsätta som vanligt ett tag till, men till en högre fysisk kostnad i slutändan – med resultatet att jag kanske skulle fått ytterligare skador/förslitningar. Nu hoppas jag på att kunna vända på förloppet och stärka upp där det verkligen behövs och därmed få ett axelparti som vill vara med mig livet ut.

Hur många är det inte idag som inte lyssnar på sin kropp och ständigt söker snabba lösningar på sina problem. Det finns inte ett piller som hjälper mot ett tråkigt liv eller en jobbig partner, likaväl om smärtstillande tar bort smärta – som vi ju behöver för att kroppen ska kunna berätta om vi gör något fel.

Om du tex har huvudvärk är det väl ingen bra ide att knapra piller för att ta bort den om man inte samtidigt gör något åt orsaken. Det kan vara så olika saker som tex spänningshuvudvärk, vätske/salt brist eller stress relaterat. ett piller löser ju bara symptomen och ställer inte till rätta med orsaken.

Jag har vald att försöka klara mig utan piller, och tar till naturliga medel om så behövs – då som tillägg till att jobba med orsakerna till smärtan.

Detta betyder att jag tex använder rena produkter från Scandinavian Herbs som mitt lilla husapotek – helt fria från PEG ämnen, parabener parfym eller andra tillsaster och är baserad på gammal örtkunskap. Där använder jag tex Djävulskloolja som hjälp vid inflammation i leder, och M-Mjölken om jag har muskelvärk och HotShot funkar suveränt vid förkylning, halsont, spänningshuvudvärk eller om jag har menssmärtor.

På så vis hoppas jag att få ha en kropp som jag kan lita på och som även vågar lyssna på mig och följa mig, så jag förblir frist upp i hög ålder.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg