Vad händer när vi tappar balansen?

Här kommer ett ganska långt inlägg om balans – Det handlar både om balans i livet och att skapa en kropp i balans som får dig att må bra

Vi lever idag ett liv som är väldigt långt från att vara arteget. Med arteget menar jag så som vår kropp och vårt sinne behöver leva för att fungera så bra som möjligt.

Mänskliga evolutionen går väldigt långsamt och Homo Sapiens har funnits till i lite drygt en kvart miljon år. Om vi antar att en ny generationer tillkommer ungefär var 25:e år, så har vi alltå funnits som Homo Sapiens i ca 10.000 generationer – en “fis i rymden” om vi tittar på generell evolutionsteori. Om vi även funderar på det faktum att vi funnits i norden i 600 av dessa generationer och levt som moderna människor (räknat från ca 1500 talet efter kristus) i sisådär 24 generationer, så är det enkelt att förstå att vi idag både gällande kost och livsstil håller på med något vi inte är byggde för. Våra kroppar och reaktioner är fortfarande baserade på urmänniskan – för det hinner inte hända så mycket evolutionärt på dessa få generationer.

Då är det ju inte så konstigt att vi människor håller på att bränna ut oss med dagens krav, hets, stress, idealer och livsstil.

Vi har dessutom inget tålamod och jagar ständigt “quick fixes” som ska lösa våra problem så fort som möjligt, utan tanke på att vi igenom livet har spenderat ganska lång tid på att stilla till med oredan. Vi har de senaste 30 åren haft en otroligt stor fokus på diverse tillskott som lösningen på olika problem – men vad hjälper de om problemet är något i livet – ett stressigt jobb, en tråkig make/maka eller en vardag som inte hänger ihop? Ska vi ta tillskott för att orka stanna kvar i en situation som inte funkar – eller ska vi i så fall ta det för att skapa ork att ta oss ut ur en ohållbar situation – få ork att byta håll ?

Kosten är fundamentet i al form av välmående. Vi behöver alla näringsämnen alla dagar – alltid. Och inte bara det som vi idag betecknar som “essentiella” där allt annat förutsättas att kroppen kan bygga själv. Om det ska funka förutsätter det att kroppen gör som den ska och kan fokusera på att bygga alla icke-essentiella saker som kroppen också behöver för att fungera.

Om vi är stressade fokuserar kroppen alltid på att reparera skadorna från stressen som första prio och gör allt det andra “om den hinner med”. Och om inte kroppen har alla sina byggstenar sluter den fungera. Var den går sönder beror helt på var just du har dina svagheter – om det blir diabetes typ 2, fibromyalgi eller tex. ständiga infektioner.

Kroppen svagheter beror helt på arv, miljö och epigenetik kombinerat med din valda livsstil vilket betyder att det är helt unikt för var och en av oss och svårt att vare sig forska eller sia om.

Om vi lägger en bas med bra kost och ser över våra liv och slutar stampa på samma ställe och stångas med hårda väggar så skulle många vara hjälpta till ett liv i balans där vi har de bästa förutsättningar till att må bra.

För de som inte kommer hela vägen fram med ovan adderar vi då specialkunskap – tex hur man kan hantera nersatt immunförsvar, migrän, IBS, Chrons eller tex specifika allergier.

Slutligen kan vi vid brister sätta in tillskott/medicin där vissa behöver det kortvarigt för att återfå balansen och andra behöver det livslångt för att kroppen inte fixar att reparera som tex vid en icke fungerande sköldkörtel eller diabetes typ 1.

Det där med att ta tag i livet är en jobbig grej och därför söker vi gärna lösningar inom de andra områden och tillskott är tyvärr det enklaste sättet att göra det på, men det kommer aldrig att låta oss återfå balansen om inte vi också vågar ta tag i basen – dvs kosten och livet.

Om stessen är den som gör att vi går sönder så måste vi också plocka bort den för att bli friska, och stress är inte bara den synliga – den där med att vi inte hinner med. Att titta sig i spegeln och inte tycka om det du ser, känslan att inte duga, ensamhet är alla mycket värre formar av stress som kan fortgå 24/7 i åretal – och i slutändan tar den sönder oss – vi går in i väggen eller diagnosticeras till slut med hjärntrötthet.

Första prioritet för att bli bra och ta oss ut ur en ohållbar situation är att ta bort stressen. Fokusera där på att du får in följande varje dag :

  • Bra kroppshållning
  • Trygghet
  • Lediga tankar
  • Näsandning (om denna läs mer här)

Då skapar du en förutsättning för att din kropp hamnar i ett läge där den inte ständigt tvingas sätta stressen först och kan fokusera på alla sina vanliga funktioner och se till att mage/tarm fungerar, att immunförsvaret fungerar, att din blodsockerreglering fungerar och så vidare….

Innan du gör något nytt eller hoppar på en ny trend – fundera alltid på hur väl det passar in i grottmänniskans/jägar-samlarens liv och levnad. Och för all del fundera på hur du lever just nu.

Ta tag i kosten och se över livet – och lägg därtill specialkunskap till kring de problem som kvarstår, med tillägg av eventuella tillskott/medicin. Om du känner att du inte klarar av att kicka igång det själv, kontakta mig gärna för konsultation.

Ibland kan tillskott/medicin behövas akut för att orka ta tag i kosten och livet och i så fall – se till att du är medveten om att det är därför du tar det och gör något åt det. Annars kommer det inte hjälpa dig i längden.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg