Idag öppnar vi Lucka 8, och Friskfaktor nummer 2 för den självläkande människan – nämligen motivation.
Vad är motivation?
Enligt svenska wikipedia så definieras det såhär:
Motivation, psykologiska kännetecken som ger en organism drivkraft, det vill säga väcker den till handling mot ett önskat mål och lockar fram, kontrollerar, och upprätthåller vissa målriktade handlingar. Det är den inre drivkraften bakom beteenden som vilka val man väljer, hur lång tid man tar på sig innan man kommer igång, hur stort engagemang och uthållighet man har, samt hur man känner och tänker under aktivitetens utförande.
Till exempel en individ som inte har ätit, känner hunger, och som en respons vid ätande minskas hungern. Det finns många sätt att närma sig motivation. Psykologiskt, beteendemässigt, kognitivt, och socialt. Det är den avgörande faktorn vid att sättandet och uppnåendet av mål, och forskning visar att individer kan påverka sina egna nivåer av motivation och självkontroll.
Gällande sockerberoende och motivation att leva sockerfri, så fungerar “att leva sockerfri” bara som en drivkraft om du känner att det verkligen ger dig mer än att “inte leva sockerfri”.
Smaka på orden – att leva sockerfri. Känslan du får kan säkert vara allt från hm – jag det kan jag väl testa till avsky och avsmak (Din röda hund som reagerar på orden).
Att använda orden och meningen – att leva sockerfri, är alltså ingen bra motivationsfaktor.
Anledning att det är så heter – röda hund! Det den hör när du säger detta är ett straff, negativt och absolut inget som ger den något positivt. Om den stretar emot blir ditt arbete väldigt mycket svårare.
Om du däremot tittar vidare. Vad skulle “att leva sockerfri” faktiskt innebära för dig? Vad uppnår du hälsomässigt, psykiskt, socialt och andligt?
Nu blir det ett helt annat ljud i skällan, för Röda hund kan inte opponera sig mot saker som mer ork, sundare hud och piggare, eller bättre relation till make/maka/sambo, bättre förälder, eller vad sägs om mer pengar övers till att göra saker du tidigare bara kunnat drömma om, att ha tid och energi övers till att leva dina drömmar.
Tänk lite längre – varför är det du väljer att Leva sockerfri (eller vad ditt val nu är). Det är här du ska hitta din drivkraft. Att använda orden “att leva sockerfri” ger ingen positiv klang i ditt känslocenter i hjärnan. Här pratar du med logik och rationellt.
Hitta känslorna – så hittar du din motiverande drivkraft.
Motivation som färskvara
Vi vaknar inte bara motiverade varje morgon. Motivation är en färskvara – och mycket i din omgivning kan vara faktorer som fyller på medan annat “äter” av den.
Se din motivation som ett bankkonto. Kontot behöver vara på plus för att du ska kunna göra de uttag under dagen som utmanar och dränerar dig. Du behöver ett konto på plus för att du ska ha motståndskraft att träffa de val som är bra för dig i alla lägen – TROTS att du kanske båda har möjlighet och att ingen ser dig just där och då.
Att äta din drogmat är en kortsiktig lösning på ett problem med långsiktiga konsekvenser. Smaka på den.
Du behöver ett fullt motivationskonto som gör att du står emot konditoridoften även när du passerar där för 10:e gången den dagen (varje gång du passerar och behöver ta ett aktivt beslut om att säga nej inuti ditt eget huvud så gör du nämligen ett uttag).
Hur säkrar du då att du kontinuerligt fyller på ditt motivationskonto? Detta är olika för olika individer, men gemensamt för alla handlar det om att se till att göra saker, tänka tankar och känna känslor som är positiva för dig.
Må-Bra faktorer som fyller på motivationskontot
Vad mår du, på riktigt, bra av – även i det korta perspektivet?
En god vän sade till mig att det finns to saker i vågskålen här, Behov och Begär. Begäret är något vi lär oss att fylla på med som copingstrategi när våra grundläggande behov inte blir tillgodosedda. När väl det äkta behovet bejakas, så försvinner också begäret. Detta kommer vi prata mer om i andra luckor.
Du fyller ditt motivationskonto genom att se till att dina grundläggande behov blir tillgodosedda – behov som glädje, lugn, tacksamhet, fysisk hälsa, trygghet, gemenskap, att bli sedd och att att bli älskad.
Så sätt igång att skriva en lista på de små sakerna i vardagen som ger dig detta, och se till att det är sådant du verkligen har möjlighet att fylla på med kontinuerligt i vardagen.
Vad ger dig glädje? – att springa, sjunga, rita, måla, något roligt att skratta åt, någon rolig att skratta med?
Hur kan du känna lugn? – ordning och reda hemma, städa, lugn promenad, gosa med hunden, katten, barnen eller make/maka/sambo, varm dusch, tungt täcke, massage, gå till frisören, vika tvätt (du läser rätt….känn efter – vad ger dina vardagliga sysslor dig – är det måsten eller saker du faktiskt känner ger dig något)
Vad behöver du för att kunna träna och känna tacksamhet? skriva tacksamhetsbok? meditera tacksamhet innan du somnar, eller strax när du vaknar? Morgonaffirmation där du sätter tonen för dagen? skogspromenad?
Vad behöver du för att känna dig trygg? en dör du kan stänga om dig, en trygg vrå i huset, en låst dörr, en varm famn att vila i? Att du kan lita på människor i din omgivning?
Fortsätt med alla de olika faktorer vi nämnt ovan och se om du kan hitta må-bra faktorer du kan få in i din vardag inom alla områden.
När du kommer till ett läge där du kontinuerligt fyller på motivationskontot så du står emot – inte för att du måste , och inte för att du ska, men för att du faktiskt VILL, då kan du bocka av denna faktorn – Motivation – som något du har på plats.
Om du känner att detta är något du vill fördjupa dig i och jobba mer med så kan vår självhjälpsbok, Lär dig Leva Sockerfri, tillsammans med Arbetsboken kanske vara något för dig att jobba lite ytterligare med.