En mycket smakrik och god rätt som tar dig ca 60 – 75 minuter att tillaga från början till allt står på bordet. 45 minuter av denna tiden står det i ugnen och fixar sig själv medan du gör något annat 🙂
Denna rätt har många ingredienser men är ändå enkel att tillaga, och har du inte allt hemma – använd fantasin och det du har tillgängligt.
Ingredienser till 4 personer
- 1 paket kycklingsteaks (utbenade kycklingklubbor med skinn och fett kvar)
- 1 aubergine
- 1 stor rödlök
- 250g körsbärstomater
- 1 fankål
- 4 vitlöksklyftor
- 1 citron
- 1/2 dl kycklingbuljong (gärna egenkokt benbuljong om du har hemma)
- 2 msk äppelcidervinäger
- 2 msk olivolja
- 1-2 tsk supersalt
Kryddmix till kycklingen
- 1 tsk malen koriander
- 1 tsk malen spiskummin
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen gurkmeja
- 1,5 tsk Annas supersalt
- 2 tsk malen ingefära
- 1 msk paprikapulver (gärna rökt om du har)
- 4 msk olivolja
- några drag med pepparkvarnen
Förslag på tillägg du kan göra om du vill variera eller känner att du vill ha mer på tallriken
Färsk koriander är en riktig vattendelare – antingen älskar man det eller så hatar man det. Om du hör till dem som tycker om färsk koriander så lägg gärna det på den färdiga rätten. Om du vill kan du också rosta pinjenötter, solrosfrön eller sesamfrön att ringla över den färdiga rätten. inget måste men visar bara hur du kan tänka till och variera om du känner för det 🙂
Om du vill servera något till kan du t.ex göra blomkålsris. Detta är inte nödvändigt, men kan dryga ut rätten om inte alla vill äta sig mätta på de ugnsrostade grönsakerna.
Om du vill ha någon kall röra till så kan du ta lite av kryddblandningen åt sidan innan du blandar den med olivolja och blanda det du tagit åt sidan i en majonäs eller en fet yoghurt/smetana.
Såhär gör du:
- Sätt ugnen på 190 grader varmluft och plocka fram ett stort ugnsfast fat att tillaga rätten och servera i.
- Börja med att blanda kryddblandningen och fördela ut på dina kycklingsteaks – Både på skinn och köttsidan. låt den ligga på tallrik eller i skål och marinera under tiden du fixar grönsakerna
- Skär auberginen i tärn ca 2×2 cm och lägg i botten på det ugnsfasta fatet
- Rensa och tvätta fänkålen och skär den i strimlar/båtar som du lägger i det ugnsfasta fatet
- Skär rödlöken i klyfter och lägg i fatet
- Skär även citronen i klyfter och lägg i fatet
- Blanda ihop buljong, vinäger och olivolja och salt och häll över grönsakerna
- Blanda runt och fördela tomaterna och vitlöksklyftorna ovanpå grönsakerna
- Vik ihop varje kycklingsteak så köttet vilar inåt och skinnet vänder utåt. Lägg överst på fatet
- Ställ nu i mitten av ugnen i 40 – 45 minuter. Skinnet kommer bli bubbligt, sprött och frasigt.
- Blanda evt röra som du vill servera till och fixa med blomkålsriset om du vill servera det till
- Ta ut och addera koriander och pinjenötter på rätten
- Servera, smaklig måltid