hello

Undvik ersättningar

Om det ser ut som din favorit, luktar som din favorit eller smakar som din favorit – vad är det då, och vad gör det med dig om du äter det – aven fast det enbart liknar och inte är din faktiska favorit.

Det är lätt att falla i fällan att jobba in ett ersättningstänk – om favoriten är mackor så börjar du kanske baka LCHF bröd utan mjöl att äta i stället för där du vanligen äter mackor. I stället för pannkakor så gör du en variant utan mjöl, men med massor grädde och toppar med jordgubbar eller hallon. På tallriken ser det ut som en fröjd för ögat och hjärnan tar ett glädjeskutt. Nom nom här kommer det goda saker.

Det som händer är att du bevarar ditt beteende men byter ut drogmaten mot något som “är OK” enligt dina egna regler – den etiketten du har satt på den maten du äter. Många hittar basen i LCHF/Paleo/Keto baserat mat och använder det som ett mått på vad som är OK eller inte.

Att vi har en etikett på vår kost gör också att vi lättare kan skanna av vår omgivning och kolla av om det vi ser passar in under den etiketten.

Då kan vi på receptsidor plötsligt hitta bakvärk och desserter med vår etikett på, och därmed passar röda hund in det i vårt huvud – att det minsann går bra att äta, för det är ju xxxx kost (sätt in vilket du använder).

MEN – bara för att det har rätt etikett som du valt att använda, behöver det ju faktiskt inte betyda att det fungerar för dig som sockerberoende.

Alla har olika saker de triggar på, vilket gör att den dieten en kan äta, fungerar inte för en annan. Använder vi gemensamma etiketter som keto, lchf m.m, så missar vi detta.

Inom LCHF kan du hitta att det för många är OK med sockerfritt godis, sockerfri choklad och rödvin så länge det är under 5g Kh per 100g, men att äta en morot är förbundet med dödsfara för den är INTE tillåten (7gKH/100g).

Vad vi pratar med våra klienter om här på LevaSockerfri är därför att var och en i stället har sin egen kost.

Jag äter Charlotte mat, Frida äter Frida mat….jag du förstår säkert hur jag menar. Om jag har den etiketten på den maten jag kan äta, blir det också den jag skannar min omvärld med.

Passar det jag ser in i Charlotte mat? Då blir det plötsligt mycket enklare dialog med röda hund. Där kan den inte gömma ersättningsdrogmat bakom olika tillåtna recept inom olika dieter.

När du slutar leta ersättning för det du upplever du “förlorat” och landat i en trygg mathållning som i första hand tar hänsyn till beroendet så kan du bocka av att du har den självläkande människans faktor 8 på plats, och maten jobbar som friskfaktor för dig i stället för att låta dig balansera farligt på återfallets kant.

Om du behöver tips till matlagning där du skippar ersättningstänket så kan vi rekommendera några få olika kokböcker, annars så är det skralt därute. De flesta har inte förståelse för just sockerberoendet och frestar med olika desserter, feta pannkakor med grädde och bär, pajer, “pasta”, “bröd”, smoothies som ser ut som desserter, våfflor och annat som får en sockerberoende hjärna att gå igång.

Självklart rekommenderar vi vår egen kokbok med drygt 80 recept – sockerfritt, glutenfritt och väldigt mycket även mejerifritt. Bonus där är att den är lätt att använda om du jobbar med “gröna kuren” för att minska candidaöverväxt.

Vi brukar också rekommendera Bitten Jonssons Sockerfria kokboken och Anna Hallén Buitenhuis och Åse Falkmans, LCHF 2.0 (mejerifritt)

Om du vill läsa våra andra inlägg om den självläkande människan så hittar du dem i vår adventskalender här

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg