hello

Tarmfloran viktig för hjärnan

Vår tarmflora är så viktig för vårt välmående.

Karolinska institutet har lagt fram en rapport om hur tarmbakterierna faktiskt kan påverka vår blod/hjärn barriär – dvs det är inte bara tarmen som kan bli genomsläpplig för främmande proteiner och bakterier in i kroppen – det kan även ske i hjärnan. Otroligt skrämmande – och därför desto viktigare att ta hand om våra tarmkompisar. De är så oerhört viktiga för oss.

Det pratas numera även om att tarmen är vår andra hjärna och att tarmen står i direkt koppling till hjärnan genom vagusnerven. Och forskning har visat att våra tarmbakterier är kopplade till vårt välmående genom att de tex producerar väldigt stora delar av våra må-bra-hormoner – både serotonin och dopamin.

Så därför behöver vi verkligen bli bra kompisar med vår tarmflora och se till att mata dem med rätt mat och säkra att det finns bra balans mellan alla olika bakterier som behöver finnas där. För en IBS’are som jag med erkänd taskig tarmflora blir detta desto viktigare.

Så hur äter du bra bakteriemat?…..Det stavas GRÖNSAKER – i alla dess färger och former. Mjuka vattenlösliga fibrer som bakterierna får bra näring av.

Vad är INTE bra bakteriemat då – SOCKER, och ICKE-vattenlösliga fibrer. Det sista hittar du i spannmålet. Alltså är vi tillbaka til en lågkolhydratkost med lagom mängd protein, massor grönsaker och slutligen bra fett för mättnaden.

Och är det obalans så är det desto viktigare att ta bort det som skapar överväxt av fel bakterier och svamp – och där är sockret en stor bov – så bort med det även av den anledningen.

Om du misstänker att svampen candida finns där och ställer till det och tar platsen för allt det andra som behöver finnas i vår tarm så testade jag en kur med svartkumminolja (ska också fungera med tex artimesia). Candidasvampen tyckte det var jättejobbigt hos mig och flyttade ut.

Hur jag visste att jag hade candida. Klåda både i öron och ändtarm och beläggning på tungen. Ett bra test kan vara att spotta lite i ett glas vatten och se hur spottet syns i vattnet. blir det trådigt så finns det ganska stor sannolikhet att du har Candidaöverväxt. Candidan ääääälskar socker och växer och frodas på det. OCH – om den inte får det så berätter den för dig att den vi ha mer genom att skapa sockersug….

Sedan fyller jag även på med probiotika regelbundet så jag ökar variansen och mängden på mina goda tarmbakterier. Den behövs – och vi har som sagt väldigt svårt att själva reglera floran efteråt när den väl har etablerat sig.

Både svartkumminolja och probiotika finnas att beställa i min webshop. Bara att klicka på orden ovan eller gå till shoppen här >>

2 reaktioner på ”Tarmfloran viktig för hjärnan”

  1. Det här är så intressant att tänka på och jag hörde det redan för två år sedan att mage och hjärna hör ihop. Det bästa är att för skeptikerna finns det forskning att luta sig mot!

    1. Happy Charlotte

      Ju mer vi lär oss desto klokare blir vi 🙂 men desto mer inser vi också att vi inte vet….Det är viktigt att vi behåller vår nyfikenhet och aldrig blir mätta på kunskap. Skönt att det finns incitament att forska på det, för många kräver forskning för att tkunna tro på något.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg