hello

Söndag- barnvänlig veckomeny och enkel tomat sallad med burrata till middag

Aaahh- Söndag. Vilken härlig dag det var – som gjort för att bara gå och skrota mesta dagen.

Sov nästan 12 timmer mellan lördag och söndag och vaknade sådär utvilad som man bara gör när man verkligen fått sova länge och ostörd. Frukost blev väl närmare brunch då den intogs runt 11. Äggröra, rökt lax och rökt korv, och såklart min citronshot och omega3 därtill.

Det största på dagens program var

  1. Planera veckans aktiviteter och mat
  2. Kasta ut julen

Jag hade lyckan att få mycket input från barnen kring önskemål om mat denna vecka så det blev en väldigt barnvänlig meny som sammanställdes för veckan. och både lowcarb och vanliga alternativ för de olika kosthållningar vi har i huset.

Måndag – Pizza/Meatza

Tisdag – Pasta/Zoodles Carbonara

Onsdag – Stek med rostade grönsaker och gräddsås

Torsdag – Köttbullar m blomkål

Fredag – Räkor m aioli och ägg på salladsbädd/Revben med barnens valfria grönsaker och coleslaw

Veckans vegetabilier som del av detta blir spenat, ruccola, hjärtsallad, tomat, gurka, paprika, squash, blomkål, morötter, vitkål, sparris, lök, vitlök, schalottenlök + diverse kryddor.

Sammanställde inköpslistan och drog iväg med mellantjejen för att handla inför veckan. Med självscanning och en som körde vagnen samtidigt med att jag plockade från hyllorna var det väldigt effektivt. Fixade allt på mindre än en timme och då var vi både på Lidl och ICA.

Väl hemma igen åt vi lunch. Det blev rester (långkokt oxkind) från lördagens middag – (separat inlägg kommer om den).

Som vanligt blir måltiderna på helgerna väldigt utdragna då vi har lite olika dygnsrytmer i familjen. Det gör att vi som oftast har individuella frukostar och lunch och att lunch oftast blir att ta rester från kylen. Vi ser alltid till att göra rikligt med mat i veckorna så det alltid finns alternativ att ta till om någon familjmedlem inte skulle tycka en viss rätt passar i smaken eller behöver äta utanför de vanliga mattiderna (vad de nu måtte vara).

Sedan julade vi av och packade bort alla julprylar samt våra plastgranar  (en stor och en liten) som då kan återanvändas igen nästa år. Dessa granar har nog hängd med oss i minst 10 år och barrar ALDRIG. Ungefär vart 3:e år firar vi julafton hemma och då blir det till att vi sätter upp en riktigt julgran, men de år vi ändå är ute på farten på julafton ser vi ingen anledning att ha något som bara står och barrar och som ingen ser på.

Eftersom lunchen för de vuxnas del blev väldigt sen och riklig valde vi att göra en enkel sallad att avnjuta lite senare på kvällen som middag. Om ni har lyckan att hitta färsk burrata och tycker om syrlig krämig ost lite i stil med mozarella – så köööp. På vår lokala ICA finns det i kyldisken som standardsortiment och vi bara älskar den. Såklart är den godare om du hittar den färsk lokalt i Italien, men såhär duger den också.

Som söndagsmiddag till 2 personer tog vi

  • 2 burrata (125g i varje)
  • 400g tomater – olika storlekar och färger
  • En stor näve Ruccola
  • en liten näve färsk basilika
  • en handfull egenplockade hallon från frysen
  • (Hallon)balsamvinäger
  • olivolja
  • salt och peppar

Sköljde ruccola och lade i botten på salladsskålen. Skar tomater i tunna skivor och fördelade över salladen. Fördelade burratan med fingrarna över tomaterna och lade över basilikablad och halverade halvtinade hallon. Avslutade med att hälla över lite hallonbalsamvinäger och olivolja och drog några varv på salt och pepparkvarnen.

Kan såklart också användas som förrätt eller som tillbehör till någon bra köttbit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg