Året som gick

Nu närmar året 2019 sitt slut. Vi lämnar ett utmanande, härligt och utvecklande år bakom oss och tar hål på ett helt nytt decennium.

Innan vi börjar med det nya passar det sig ändå att stanna upp och blicka tillbaka, för otroligt mycket har hänt, både för LevaSockerfri såväl som för individerna Frida och Charlotte, och vi skulle vilja ta tillfället i akt att dra lite lärdomar från det och även dela detta med dig.

2019 är andra året i rad, vi har erbjudit långsiktig behandlingsplan- behandling på abonnemang. Det har visat sig vara en stor succé, med jämn tillströmning under året. Vad vi ser är att långt de flesta väljer att göra en strukturerat behandling under 2 år och vi ser att tillfrisknandet fungerar mycket bättre med behandlingplan än med enstaka punktinsatser. Den kontinuerliga uppföljningen är såklart en hjälpande faktor, men drivkraften finns primärt hos individen – att hålla fast i sin förändring och jobba aktivt med tillfrisknandet. Sedan finns det ju också en mycket större beredskap på plats, att snabbt plocka upp den som ramlar på vägen. Detta gör att det blir enklare att komma tillbaka på banan, i stället för om man sitter ensam med sitt problem och i ensamhet ska möta sina utmaningar.

Hemsidan har funnits i sin nuvarande form i 1,5 år och innan årets utgång har vi passerat den magiska siffran av 50.000 unika besökare på sidan.

Detta är större aktiviteter vi gjort under året:

  • 2 resor till spanien – vår och höst
  • 3 dagars kurs i Linköping (Januari, juni, september)
  • Skamkurs i oktober
  • Månadliga webinarer
  • Återträff med klienter Juni och December
  • Föreläsningar på företag och föreningar
  • Charlotte har pluggat och blivit alkohol och drog terapeut
  • Vi har spelat in utbildningsfilm och finns nu på diplomautbildning.se
  • Inlett samarbete med företag i Spanien, Kim Martin, Mage och tarmföreningen, Medisera, Beroendehem, Bokadero mfl
  • Vi har varit med i uppstartandet att Starfish Throwers – en sammanslutning av beroendekunniga som tillsammans vill ge möjligheten att hjälpa fler. Leds av Bitten Jonsson.

Januari började lugnt med planering inför året. Vi hade årets första 3 dagarskurs och näringstestet blev för första gången en inbyggd del av kursinnehållet. På hemsidan hade vi 1400 besökare och det inlägget som flest sökte upp och ville läsa var vår baslista för livsmedel att ha hemma (och var du hittar de bra alternativen), och mest lästa recept var kyckling wallenberg. Vi hade årets första webinar, vilket var med temat “Pick me up efter julen, med fokus på planering och framförhållning – med Plan A, B och C som arbetsverktyg”.

Februari kantades av många möten. Genom vårt bidrag till Region Östergötlands utredning (2018) om hjälp vid matberoende, hade vi kommit i kontakt med Tannefors Vårdcentral som riktar sig mot KBT behandling vid extrem fetma. Nu träffades vi då och utväxlade erfarenheter kring våra olika alternativ. Vi träffade även på Fredrik Wretman från Vision Omsorg och pratade om matberoende som alternativt utlopp vid tyngre beroenden.

Vårt webinar denna månaden handlade om hur du hittar det dolda sockret i maten. Hemsidan hade 1750 besökare, och mest lästa inlägg var om våra resor till spanien (nästa är nu i april,så passa på att kolla upp den för din del också) . Det mest lästa receptet var ribbestek med spröd svål.

Frida och Charlotte tar in på Rimforsa Strand för att planera året samt påbörja vår bok. Det gick väldigt bra om vi kom en bra bit på väg.

Mars I mars hade vi ingen kursverksamhet, dock rullade det på som vanligt med hjälp till de klienter som har behandlingsplan, med individuella samtal och biokemiska reparationer.

Hemsidan hade 1200 besökare, vår receptsida var den mest besökta sidan, och bästa glutenfria paneringen det mest uppmärksammade receptet. Månadens webinar handlade om att livet ska levas – inte ätas.

Charlotte börjar extraknäcka som behandlingsassistent i Visons Omsorgs verksamhet kring behandling av alkohol/narkotikaberoende vid samsjuklighet, detta passar väldigt bra ihop med hennes pågående 1 åriga utbildning till alkohol- och drogterapeut. Tanken med detta är att få en större helhet i LevaSockerfri’s behandling, med samlad kunskap både från Frida som Holistic Addiction Medicine Terapeut, med bas i Bitten Jonssons utbildning för socker/matberoende terapeut och Charlotte då med en fot i den mer etablerade behandlingsformen för alkohol och drogmissbruk.

I mars var vi även och hälsa på hos Almi och föreläsa på en av deras utvecklingsdagar om våra hälsoresor fria från IBS och kontrollförlust kring maten.

April – Ja nu bar det av mot Spanien för första gången, och det överträffade förväntningarna något så enormt. 3 dagars kurser är bra – men 1 vecka iväg ger så mycket mer tid för gemenskap, reflektion och att landa i insikter kring sig själv och sina beteenden. Både vi och våra deltagare kom hem som nya människor. För första gången hade vi även känsloexperten, Kristove Sanches Rueda med på tåget i lite större utsträckning och han bidrog med mindfulness, individuella samtal och mycket intressanta föreläsningar om varför vi gör som vi gör och hur vi med enkla medel kan hantera oönskade känslor när de dykar upp.

Vi hade 1300 besökare på hemsidan och favoriten var receptsidan och fröknäcket det mest populära receptet.

Månadens webinar handlade om strategier inför påsken, och vi var ute på ett flertal föreläsningar där vi kan nämna företagarna östergötlands öppna frukostmöte där vi bistod med frukostcatering och föreläsning om hur vi blir effektivare som företagare, samt workshop med anställda på Östgöta Care där vi hade matlagningskurs och föreläsningar om kost och beroende.

Maj bringade 2000 besökare till hemsidan och vår reseberättelse från Spanien blev det mest lästa inlägget. Det mest populära receptet var de sagolika grönsaksplätter som är fantastiskt som frukost, mellanmål eller nödmat. Månadens webinar handlade om hur vi ofta ramlar på grund av “viktfällan” och hur vi behöver jobba med helt andra mål som dragningskraft för att kunna fortsätta i ett långsiktigt tillfrisknande.

I maj gick vi även in i inspelningsstudio hos Diploma on-line utbildningar. Här spelade vi in 2 utbildningar om mat/sockerberoende, en med individfokus och en med företagsfokus.

Juni, nu nalkas sommaren och det syntes att midsommar var i fokus när vi ser att glutenfri västerbottenpaj var det mest lästa receptet av våra 1700 besökare till hemsidan. Det mest lästa inlägget handlade om att det svåra inte är att sluta – men att inte börja igen.

Vi hade årets första återträff med 20 sockerberoende i tillfrisknande som tankade vänskap, gemenskap, ny kunskap och repetition. Vi samlades i Charlottes uterum en mycket varm sommardag och hade många aktiviteter i gräset under den blå sommarhimlen.

Månaden bjöd också på många nya bekantskaper genom juni månads 3 dagars kurs, där några valde att fortsätta med abonnemang.

I början på juni träffade vi också mag/tarmföreningen och pratade kostens betydelse för vår tarmhälsa och mentala mående och vi bokades in för föreläsningar kring detta i hösten.

Juli är högsommar och det känns att alla har semester och brytar vardagens mönster. Vi jobbar på med att stödja våra klienter, Charlotte har semesterschema hos Vision Omsorg och Frida jobbar på med salongen. Hemsidan har 2700 besökare, och mest besökta del handlar om hälsoresan till spanien, där bokningarna rullar in för nästa resa som sker i November. Kesoplättar är det mest lästa recept på receptsidan.

Augusti, Nu drar vi igång efter lite ledighet för alla. Det kontinuerliga arbetet med klienter under behandlingsplan rullar på med samtal och biokemisk reparation. Under sommaren har vi fått upp kontakten Med Claes Angelöv så nu utökar vi från 2 till 3 olika experter anknutna till Levasockerfri med fokus på känsloarbete, med både Kristove, Claes och Linda som alternativ för våra klienter att välja att jobba med som del av sin behandlingsplan.

Hemsidan har under månaden hela 2500 besökare där det mest lästa inlägget hjälper till att besvara frågan är jag sockerberoende, mest lästa receptet handlar om hur du tillreder onglet/njurtapp/slaktarbiffen, månadens webinar handlade om hur vi kan styra våra mål istället för att bara låter saker ske.

Som grädde på moset så är vi även bokade ute på företag med lunchföreläsning – så kan du bli effektivare på arbetet och få bättre träningsresultat.

I September är det full fart på verksamheten där vi återigen har en 3-dagarskurs med nya bekantskaper där de flesta väljer att fortsätta med abonnemang.

På kunskapssidan valde Frida & Charlotte att förkovra sig i mer kunskap om hormoner och leverns funktion genom att åka till Livsstilsgården och lyssna på Eva-Lotta Ryd och Anna Hallén. 3 välinvesterade dagar med gamla och nya kontakter med andra kostrådgivare.

När det gäller föreläsningar hände det massor – Frida hoppade in som vikarie på Anna Halléns kostrådgivarutbildning i Skåne och utbildade i kost. Vi föreläser för ett HR-nätverk om hur vi förändrar våra vanor genom att tänka annorlunda. Charlotte besöker mag/tarmföreningen i fontänhuset här i Linköping och föreläser på två olika kvällar. En gång med temat Frisk med IBS och en gång med temat Sjuk med socker.

Hemsidan har 2300 besökare och viktigaste inlägget verkar ha varit det om hur vi pratar med oss själv och vilka resultat det ger. Mys med barn förefaller också ligga i topp då tapas med barnen är det mest läste receptet på receptsidan.

Oktober, Ingela Munther kommer till Linköping och håller vår första Skamkurs, en helg av mycket inre insikter för de klienter som deltog. Efter att man kommit en bit på väg i sitt tillfrisknande behövs det, för en del, någon form av skambehandling för att komma vidare.

På månadens webinar höll Linda diskussion om känslorna bakom återfall.

Vi träffar massa spännande företagare på Företagarnas Expo, och pratar om anställdas behov av kunskap kring hälsa, mycket roligt. Frida och Charlotte åker även på event med Året Företagare och dansar till David Lindgren i Blå Hallen, i finstass förstås. Dagen därpå ställde vi ut på stora Bitten-dagen “25 osockrade år”. Helt otroligt häftigt och givande att träffa 350 likasinnade människor.

Hemsidan får 2150 besökare och det mest lästa handlar om vårt upplägg till behandlingsplan på abonnemang. Det mest läste receptet är om fläskstek. Charlotte är även att besöka celiakiföreningen på deras 40 års jubileum. Där föreläsar hon om människan och maten med fokus på vår mathistoria och funderingar kring varför så många idag får celiaki.

November, Vi åker på Spanien-resa nr 2. Något nervösa för om det skulle bli lika bra som sist, men helt i onödan för det blev precis lika magiskt. Så underbara möten, såna livsavgörande insikter och gemenskaper. Det blir så starka band att flera kommer gå på varandras begravningar när den dagen kommer nån gång. Att se en människa gå ifrån att vara innesluten och trött, till att sjunga och skratta, är en magi bortom allt vi varit med om. Veckan avslutades med att 4 av kursdeltagarna sjöng och spelade tillsammans med vår husvärd Benna (som varit trummis för Magnus Uggla i massa år). En oförglömlig kväll! Och Tack till Helena Anderson och HappyHKitchen för den fantastiska maten vi äter på kursen, som gör att alla kan släppa tankarna kring maten och fokusera på det som händer i livet mellan måltiderna. Vi passar även på att boka tider för nästa årets kurs i Nerja, både i April och oktober. Vi fortsätter med HappyHKitchen men flytter kursplatsen till Cortijo De Paco Romo i utkanten av Nerja

Vi inleder samarbete med Kim Martin och hennes engagement i LHC Tillsammans samt hennes egen verksamhet Kim Martin Goalie Academy, vilket ledar till att vi står i foajen på SAAB arena under dagen för rekordmatchen och pratar en sockersmart vardag och bjuder på smakprov och recept på de fantastiska kesoplättarna.

Charlotte är hos psoriasisföreningen och hålla en kvällsföreläsning om huden, tarmen och maten. Hemsidan hade 3500 besökare och det mest lästa inlägget är vår samlingssida om candida och om vi tittar på recept var ett av de mer populära hur du gör din egen bearnaise och även hur du räddar den om det går snett.

Nu lanseras även våra onlineutbildningar på Diploma utbildning. Dessa kan tas som del av premiumpaketet hos Diploma, eller så kan du köpa tillgång till dem styckvis genom länkarna här : Matberoende, en friskare arbetsplats och Matberoende, en grundkurs

December och äntligen dags för återträff igen. Vi blir ju fler och fler så denna gång fick vi byta lokal. Underbart att träffa alla! Alla fick med sig vår nya tacksamhetsbok hem, som vi tryckt upp och även har till försäljning i webshopen. En webshop som för övrigt också lanseras nu i december där vi säljer sånt som våra klienter kan tänkas behöva.

Dagen innan återträffen anordnade vi en matlagningseftermiddag med tema sockerfri julmat som våra klienter hade möjlighet att anmäla sig till. Här gjorde vi tex leverpastej och lade in sill helt sockerfritt. All mat fick deltagarna packa i matlådor och ta med hem som ett extra tillskott till de egna julborden. Detta var en stor succé och gav önskemål om fler sådana tillfällen i det nya året, vilket vi såklart ska se till att planera in.

Vår alldeles egna Julkalender som rullat på hela månaden har haft stor genomslagskraft med bra och tänkvärda citat, recept för sockerfri julmat, funderingar samt bra erbjudanden, tex 15% på webshoppen året ut, 10% på nästa detox i januari och 10% på nästa resa till Spanien.

Månadens webinar handlade om hur du vill att julen ska vara, där vi arbetade med ambivalenskorset som verktyg för att se fördelar med förändring och nackdelar med status quo, samt att hitta en handlingsplan.

I skrivande stund har hemsidan haft nästan 3500 besökare i december, och det mest populära har naturligt nog koppling till julkalendern. Det mest besökte receptet förutom de i julkalendern är köttbulletips

Lugnet sänker sig nu och vi har ledigt ett par dagar (förutom om våra klienter behöver stöd), så vi är redo att ta itu med ett helt nytt och färskt decennium. Mycket ligger i startgropen för ett spännande år. Häng med oss här och på Facebook, Linked-in och Instagram (sök på leva Sockerfri), så kommer du få verktyg och tips till ett hälsosammare liv och samtidigt kommer du kunna följa med på vår (förändrings)resa, som vi hoppas ger inspiration till din.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg