Året som inte blev som något annat

Ja vilket år det blev. En sak är säker, så som det blev hade ingen kunnat förställa sig för 12 månader sedan.

Det är ett år som inte har gynnat oss med sockerberoende. Isolation, ensamhet, rädsla och hemarbete har påverkat alla, men med en aktiv röda hund som ledsagare har det alldeles säkert påverkat i synnerlighet. Det har varit väldigt lätt att gömma sig och stanna kvar i tvåsamhet med röda hund.

Positivt har det blivit att vi alla har fått en ny relation till walk and talk. Många möten, både privat och i arbetet, har blivit av utomhus och det har varit gynnsamt för hälsan, både för Frida och Charlotte. Det har annars varit lätt att fastna på hemmakontoret och sitta i pyjamas eller mysdress i många dagar i sträck (som just i skrivande stund. he he)

Vi har jobbat aktivt för att skapa en plats för alla att träffas och bryta isolationen. Både virtuellt på sociala medier och med vår primärbehandling som vi startade upp i våras och som vi har haft i 4 förlopp under året.


Nu finns primärbehandling vid sockerberoende för dig, 14 veckor online

Kontinuerlig sammanhang i vardagen


I våras blev det dag och kvällsförlopp under 7 veckor och detta ändrade vi i höst till att vara över 14 veckor.

Under 1,5 månad i vår och 3 månader i höst hade du som klient därför möjlighet att ingå i ett läkande sammanhang regelbundet, 2 timmar, en gång i veckan.

Det var en fantastisk känsla att träffas och diskutera och guida så många tryggare igenom alla livets och vardagens fallgroper.

Under 2021 blir det liknande 14 veckors förlopp både vår och höst, titta in i vår aktivitetskalender i huvudmenyn här ovan för att hitta de tider som passar just dig.

Basen för denna behandling (och egentligen all vår verksamhet) har vi nu strukturerat upp i en utgiven kurslitteratur. Detta är baserat på metodiker som Motiverande samtal, KBT, CRA, och NLP samt vår samlade erfarenhet som vi bland annat har fått i arbetet med återfallsprevention och behandling av sockerberoende de senaste 4 åren.


Utgiven kurslitteratur – tillgänglig även för dig som vill jobba på egen hand


Då corona slog till i februari fick vi ställa in en del planerade aktiviteter i våras. Bland annat hade vi 3 kurstillfällen i Nerja, Spanien som fick ställas in. Detta gav oss möjligheten att ställa om och göra något vi pratat om i flera år. Att sätta oss och skriva kurslitteraturen som våra behandlande aktiviteter ändå utgår ifrån, fast fram tills nu baserat på föreläsningsmaterial och utprintade dokument.

Sagt och gjort – vi satte oss i skrivarstuga en vecka ute i S:t Annas skärgård och fick ihop råmaterialet till boken.

Otroligt befriande att sätta sig och känna att orden bara flödar från fingrarna och ner i dokumentet.

Under vår och sommar har vi finslipat boken och i höst gick den i tryck och det med fantastiskt fina förord skrivna av Bitten Jonsson och Anna Hallén Buitenhuis

I slutändan blev det inte bara én bok. I stället blev det 3 böcker, alla med sina olika användningsområden.

  • Det blev en kokbok – att ha i köket
  • Det blev en arbetsbok – att printa ut och jobba aktivt med för kartläggning och handlingsplan
  • Det blev en kunskapsbok – att läsa och jobba med som bas för att hitta dina egna lösning

Kunskapsboken (lär dig leva sockerfri) och kokboken (Smarriga recept utan socker utan gluten) finns nu att köpa i vår egen webshop. Kunskapsboken finns även att hitta på Vulkans hemsida, CD-ON, Bokus och Adlibris.

Arbetsboken valde vi att göra tillgänglig för alla utan att den ska behöva kosta något och den finns att ladda ner från vårt gratis downloadområde här på hemsidan. Se den som ett levande dokument som du kan arbeta med och printa fler sidor av vid behov.

Med dessa böcker vill vi att alla ska få möjlighet att jobba aktivt med lösningar för det egna tillfrisknandet oavsett om du vill arbeta helt på egen hand eller ha det som bas men ändå söka stöd i gemenskapen som du får genom våra kurser, webinarer och fysiska träffar.

Och trygga fysiska träffar har vi fått till i år – TROTS Corona


Fysisk kurs och 1 vecka behandlingshem

Få den så viktiga gemenskapen och Lär dig förstå och lita på kroppens signaler så du kan fokusera på livet mellan måltiderna


I och med att Frida och Charlotte bor så nära varandra (5 hus emellan på samma gata) och att vi båda har hus med stora ytor så har vi under året faktiskt lyckats med att hålla trygga behandlingar på plats, i familjär miljö och för små grupper.

Vi tror faktiskt att vi är de enda i landet som gör detta just nu och det är vi väldigt stolta över. <3

I höst har det därför blivit till en veckas behandling i liten grupp här i Linköping där alla fick eget rum och bodde tillsammans i trygga omgivningar. Att se skillnaden vi åstadkom för dessa människor under denna veckan var en stor lycka och vi har lagt in ett antal sådana veckor under nästa år. Detta så även du kan få denna unika möjlighet att hitta lugn och trygghet under en veckas avgiftning, där du lär dig att lita på att kroppen får den näring den behöver och kan fokusera på livet som händer mellan måltiderna.

Det blev också till en lansering av vår behandling på plats i flera steg, med en två dagars steg 1 i november och 2 dagars steg 2 en månad senare i december. Deltagarna uttryckte stor nöjdhet med att ha behandlingen uppdelad med tid emellan att landa hemma och bygga in nya rutiner.

“Skönt att åka hem från steg 1 och veta att jag kommer tillbaka om en månad och träffar mina nyfunna sockerkompisar igen. Det gör det också lättare att hålla sig på banan under denna första utmanande månaden i nykterhet, när jag vet att jag ska tillbaka hit. Och sedan håller vi alla kontakten i tiden emellan och stöttar varandra.”

Titta gärna in i vår aktivitetskalender i huvudmenyn här ovan för att hitta det tillfället som passar just dig


Långsiktig behandling och strukturerad återfallsprevention

Trygga rutiner och en rejäl verktygslåda för ett liv som nykter sockerberoende


De senaste åren har vi jobbat med långsiktig behandling och en strukturerad process för återfallsprevention. Detta har vi lagt upp i personliga behandlingsplaner för de som känner att de behöver mer handfast stöd på vägen mot ett friskare liv.

Under året som gått är det fler av dessa som blivit klara med sin 2 års behandling och som har hoppat ut i livet med trygga rutiner och en rejäl verktygslåda för ett liv som nykter sockerberoende. Självklart finns vi kvar och alla har möjlighet att fortsätta i gemenskapen utifrån egna önskemål och behov.

Nya har tillkommit löpande och det känns bra att vi har kapacitet och möjlighet att ta oss an detta. En dröm är att du inte skulle behöva finansiera detta själv, att du skulle få möjlighet att få denna hjälpen hos oss genom den offentliga vården. Vi ser helt grymma resultat i måendet, både fysiskt och psykiskt på de vi hjälper och det är något som skapar en stor tacksamhet inombords hos oss.

Om du jobbar inom det offentliga och är nyfiken på de resultat vi åstadkommit här, så tveka inte med att kontakta oss. Vi kommer gärna och berättar <3

Om du känner någon som skulle behöva kontinuerligt stöd med en individuell behandlingsplan, men som inte pratar svenska, så kan vi även berätta att vi har våra första klienter i långsiktig behandling på distans i England.

Här hittar du information på engelska om du vill skicka det till någon


Klarna, Actiway och en ny fräsch hemsida


NU börjar det bli dags för ledighet. Vi har bara några få saker kvar att göra innan vi tillåter oss själva några få dagars lugn med familjen innan vi drar igång igen.

Vi har i dagarna innan jul anslutit oss till Actiway, så nu kan du på ett enkelt sätt använda ditt friskvårdsbidrag hos oss.

I början på året anslöt vi oss till Human Finans, vilket tillåter dig att låna pengar räntefritt (vi står för räntan) till din behandling här om det skulle behövas. Vi håller även på att ansluta oss till Klarna, så detta blir ett enkelt betalningsalternativ för dig när du handlar i våran webshop.

Vi har också gjort redesign av hemsidan och hoppas att du tycker det har blivit lättare och mer överskådligt att hitta det just du behöver.

Nu återstår bara för oss båda att önska just dig god fortsättning och glöm inte att vi finns en enkel knapptryckning bort.God fortsättning och gott nytt år

Kram från Frida och Charlotte

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Varukorg